Poslanici Srpske liste spavaće u Skupštini Kosova do dolaska Johanesa Hana

„Od danas administracija lokalne samouprave iz prištinskog sistema na Severu, ne postoji više,“ pre pet dana rekao je predsednik Kriznog štaba i Srpske liste Goran Rakić. Danas na vanrednoj konferenciji za medije kaže da su „poslanici Srpske liste ušli u skupštini(u) u Prištini gde će biti do dolaska komesara Hana“.

Poslanici Srpske liste spavaće u Skupštini Kosova do dolaska Johanesa Hana

Kako je poslanik Srpske liste Srđan Mitrović potvrdio za KoSSev, poslanici Srpske liste prethodno nisu imali zakazan susret sa Johanesom Hanom i da je upravo razlog zbog čega će boraviti sve vreme u Skupštini, njihov pokušaj da se sa njim sastanu. „Ostaćemo tamo dokle bude trebalo da razgovaramo sa njim, a naš zahtev je da se ukinu carine (od 100%).“ Mitrović je istovremeno i demantovao prethodno nepotvrđenu informaciju da on nije sa ostalim kolegama.

Četiri gradonačelnika iz Srpske liste na Severu dala su ostavke prošle nedelje, među njima i njihov šef – Goran Rakić. Drugi je opisao svoju sreću. „Posle šest godina izuzetno sam srećan jer sam nosio jedan teret bruke koji se zove gradonačelnik kosovskih institucija. Presrećan sam zbog toga,“ rekao je jedan od gradonačelnika Stevan Vulović tada. Priznao je u intervjuu za Politiku da je u dogovoru sa Beogradom, uvek radio na rušenju kosovskog sistema i da je u svojoj opštini Zubin Potok, kako on kaže – „ugasio sve kosovske institucije“. 

Danas, međutim, Goran Rakić daje nešto drugačiju poruku članova njegove stranke – na centralnom nivou. Na kriznom štabu, kako kaže, ovi lideri Srpske liste dobili su informaciju „da su poslanici Srpske liste (sa zamrznutim učešćem) ušli u skupštini(u) u Prištini gde će biti do dolaska komesara Hana“.

„Legitimni politički predstavnici srpskog naroda, upoznaće i komesara Hana i Evropu o antisrpskim potezima koji vode humanitarnoj katastrofi, uperene(oj) protiv srpskog naroda,“ kaže Rakić.

„Dakle, naši politički predstavnici su danas u Prištini i legitimno, demokratski boriće se, boriće se za to da naša deca imaju pravo na život, pravo na hranu, pravo na budućnost,“ dodao je.

U ime srpskog naroda, gradonačelnik sa ostavkom iz kosovskog sistema pružio je podršku poslanicima da u kosovskom parlamentu dočekaju Hana. Štaviše, tvrdi da je sav srpski narod uz njih.

„Sav srpski narod, biće i jeste uz naše poslanike koji se bore za našu budućnost, a ta borba, ta njihova borba, demokratska, mirna i legitimna, nama život znači. Dakle, poruka koja stiže iz Prištine od naših poslanika je ta da će biti tamo do susreta sa evropskim komesarom, kojem će ponoviti još jednom i izneti antisrpske poteze Prištine uperene protiv srpskog, celokupnog srpskog naroda. Dakle, sav srpski narod je sada uz vas i koristim ovu priliku da i njima kažem da smo i mi uz njih i nek istraju u toj borbi jer ta borba nama znači život.“

Obraćanje javnosti završio je rečima:

„Toliko za sada. Mi nemamo više informacija, bićemo na vezi sa njima. Želeo sam samo da obavestim javnost. Pokušaćemo, u stvari, da budemo na vezi sa njima, a oni će tu poruku preneti Hanu i neće napustiti prostorije skupštine u Prištini dok se ne susretnu sa njim.“

Evropski komesar za proširenje Johanes Han sutra ujutru dolazi u Beograd, sastaje se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a potom ide u Prištinu. Dolazi u jeku najnovijeg skoka tenzija posle podizanja carinskih dažbina na 100 odsto za robu iz Srbije na osnovu odluke kosovske vlade.

Srpska lista je koalicioni partner u Vladi koju predvodi Ramuš Haradinaj i formirana je prošle godine upravo glasovima Srpske liste. Nakon što su specijalne jedinice kosovske policije u sred skupa Srpske liste, visokih državnih predstavnika iz Beograda i rukovodilaca institucija sa Severa i juga, u Kosovskoj Mitrovici 26. marta uhapsile direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Marka Đurića, a onda sa zavezanim rukama na leđima i pognutom glavom napred sprovele ga centralnim ulicama Prištine do policijske stanice, Srpska lista je zvanično saopštila da je zamrzla svoje učešće u Vladi Kosova. Od tada do danas, redovno su viđani u prostorijama vlade na svojim radnim mestima kao i da obavljaju svoje aktivnosti. Oni, međutim, kažu da deluju „opoziciono“. Vlada Ramuša Haradinaja nije srušena.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš