Poslanici: Parlament Kosova morao i mogao bolje

Skupština Kosova je tokom 2016. godine, prema podacima portala "Votaime" ostvarila 32% zakonodavne agende.

Poslanici: Parlament Kosova morao i mogao bolje

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije se za takav učinak međusobno optužuju. Ono u čemu su složni jeste mišljenje da je parlament mogao mnogo bolje.

Od 140 predviđenih zakona za 2016. Skupština Kosova usvojila je 46. Prema podacima portala "Votaime", 24 zakona je u proceduri a 70 na čekanju. Vjosa Osmani posalnica Demokratskog saveza Kosova ističe da je u skupštini bilo velikih prepreka, o čemu govori i izveštaj EU o napretku.

“Izveštaj EU, kako ga nazivaju I Izveštaj o Napretku, dao je slabu ocenu radu parlamenta. To se dogodilo zbog blokade rada ove institucije ali i zbog toga što sem funkcije usvajanja zakona koju ima parlament, on nije uspeo da napravi korak dalje u nadgledanju rada vlade i organa”, rekla je Vjosa Osmani, posalnica Demokratskog saveza Kosova.

Srpska lista je zamrzla svoje učešće u kosovskim instituicjama a njen poslanik kaže u parlamentu tokom 2016. nisu rešavani problemi.

“Rad parlametna je bio na vrlo niskom nivou, čast izuzecima mojim kolegama, ali uglavnom se veći deo stopio u tu apatiju koja je bila tako da kažem veštački proizvana počevši od vlade prema parlamentu. Mi smo stali na jedan status kvo, bez rešavanja problema-samo stagniranje, čekajući šta će sledeće da dodje iz vlade”, poručuje Nenad Rašić, poslanik Srpske liste.

Ono što je takođe bila loša slika tokom godine je nasilje koje se desilo u skupštini. Opozicija se najviše protivila sporazumima o razgaraničenju i Zajednici srpskih opština a za to nije birala sredstva pošto su skupštinska zasedanja često prekidana zbog suzavca i biber spreja .

“Sve odluke koje su donete u parlamentu su bile protiv interesa Kosova i mogu slobodno da kažem da iako je koalicija imala 2/3, nije bilo funkcionalnosti, jer je često bilo nedovoljno poslanika zbog njihove neozbiljnosti što je negativno uticalo na očekivanja građana”, govori Palj Ljekaj, poslanik Alijanse za budućnost Kosova.

“Mislim da je parlamentarna većina imala jednu jaku opoziciju koja je bila aktivna tokom čitavog rada skupštine, sprečavajući I dogovore kojim bismo izgubili teritoriju ili stvorili rekla bih paralelnu državu. Dok se vladajuća koalicija iako najveća koju smo imali posle rata smatra I najneuspešnijom. Već dve ipo godine se bave samo određenim pitanjima a ne onim koja su direktno vezana za pitanje kvaliteta života građana”, kaže Valjdete Bajrami poslanica NISMA-e.

“Skupština je mogla bolje, ako uzmemo u obzir da smo imali većinu koja se izložila volji vlade, neupućene vlade, čiji predstavnici nisu dolazili u skupštinu da odgovore na pitanja i zahteve poslanika, koja je pokušavala da legalizuje preko skupstine svoje neuspehe. Zbog toga se posustalo i izuzetno kasnilo, i pored štetnih odluka kao sto je Specijalni sud, ne mozemo reci da je bilo pravih odluka ili napretka u zakonodavstvu”, rekla je Donika Kadaj Bujupi, poslanica Samoopredeljenja.

Tokom 2016. skupština je održala 32 sednice. Premijer Isa Mustafa je dva puta odgovarao na interpelaciju, jednom povodom pozivnog broja za Kosovo a drugi put povodom situacije na severu.

Skupština je imala brojne debate, kao što su one o hapšenju kosovskog policajca u Srbiji Nehata Tačija, debata o vrednostima rata OVK i povodom sumnjive smrti aktiviste Samopredeljenja Astrita Deharija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš