Poslanica DSK traži disciplinske mere protiv Stojanovića

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Besa Gadžeri zatražila je na današnjem skupštinskom zasedanju disciplinske mere protiv zamenika premijera Branimira Stojanovića, dok je predsednik Srpske Liste Slavko Simić upozorio na seriju incidenata uperenih protiv Srba na Kosovu. Poslanici su takođe oformili komisije za izbor dva člana Radio televizije Kosova i jednog člana komisije za medije.

Poslanica DSK traži disciplinske mere protiv Stojanovića

Poslanica vladajuće koalicije Besa Gadžeri nazvala je hram Hrista Spasa u centru Prištine "političkom crkvom", a angažovanje zamenika premijera Branimira Stojanovića na zaštiti ovog hrama - kršenjem kosovskog ustava i provokacijom.

“Srbi imaju obavezu da poštuju Ustav Kosova. Iako premijeru danas niste ovde, zahtevam od vas da skrenete pažnju i preduzmete disciplinske mere protiv zamenika premijera Branimira Stojanovića, koji krši Ustav i zakone ove zemlje. On je pokrenuo inicijativu za renoviranje ove crkve, a time uzburkao političku situaciju u zemlji. Gospodine Stojanoviću ovim što vi činite, sa tim nema igre”, rekla je Gadžeri.

Ubrzo se za reč javio i predsednik Srpske Liste Slavko Simić koji je ukazao na seriju incidenata uperenih protiv Srba na Kosovu.

“Zahtevamo jednu efikasnu zaštitu srpske zajednice od strane svih institucija i trazimo da se poštuju sve odredbe ustava Kosova jer je očigledno da se one u velikoj meri krše. Tražimo kao zajednica da se poštuje Ustav koji garantuje jednakost pred zakonom, ljudsko dostojanstvo, pravo na život, pravo na slobodu i sigurnost, da se poštuju sve verske zajednice i njihova imovina”, dodao je Simić.

Ministarka bez portfelja i šefica pregovaračkog tima Kosova u pregovorima Prištine i Beograda Edita Tahiri predstavila je na sednici izveštaj o postignutim dogovorima dve strane u tehničkom dijalogu u Briselu.

“Vlada Kosova se vodi metodom reciprociteta u pregovorima sa Srbijom, tako je i u dogovoru o tablicama. Ovaj sporazum predstavlja kraj probnih tablica koje je Srbija koristila za naša vozila i ovaj sporazum stupa na snagu 15. novembra ove godine. Značaj sporazuma se ogleda u ukidanju ilegalnih tablica na severu. Njihovo trajanje je ograničeno i traje godinu dana. Vlada Kosova će u novembru započeti proces otvaranja registarskih centara na severu, koji će se osim izdavanja putnih isprava i ličnih dokumenata baviti i preregistracijom vozila. Što se produžetka registarskih oznaka KS tiče, to je stimulacija za Srbe na severu da lakse pređu u kosovski sistem“, zaključila je Tahiri.

Poslanici Skupštine su u nastavku zasedanja usvojili godišnji izveštaj agencije za za elektronske i poštanske komunikacije za 2015. godinu, a formirane su poslaničke komisije za izbor jednog člana nezavisne komisije i dva člana borda Radio televizije Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš