Ponovo haos u Prištini, sukobi u skupštini

Suzavac je ponovo bačen u skupštinsku salu u Prištini, dok je u holu došlo do sukoba pokreta Samoopredeljenje i obezbeđenja. Uhapšen je i jedan poslanik.

Ponovo haos u Prištini, sukobi u skupštini

Do novih incidenata je došlo pola sata pre novog pokušaja da parlament raspravlja o formiranju Zajednice srpskih opština.

Opozicija već četiri meseca blokira rad parlamenta aktiviranjem suzavca. Opozicija se protivi formiranju Zajednice srpskih opstina o čemu bi ovih dana trebalo da se izjasni Ustavni sud, koji procenjuje ustavnog tog dokumenta.

Suzavac su ponovo aktivirali pripadnici Samoopredeljenja Glauk Konjufca i Time Kadrijaj, a uhapšen je poslanik Ismailj Kurteši. Samoopredelejnje tvrdi da vlast pokušava da izvrši pritisak na opoziciju. 

Ispred zgrade su okupljeni građani koji izvikuju "Zajednica i demarkacija neće proći", a veliki broj pripadnika policije je u zgradi i dvorištu parlamenta. 

Inače, u sali su se jutros našli poslanici Samoopredeljenja Fisnik Ismailji i Faton Topali, kojima je reanije sud izrekao meru kućnog pritvora. 

Njima je zbog sumnje da su izvršili krivično delo izazivanja opšte opasnosti i aktiviranja suzavca, koji se prema krivičnom zakonu Kosova smatra oružjem, Osnovni sud u Prištini izrekao meru kućnog pritvora, što su prekršili dolaskom na sednicu. 

Očekuje se reakcija Osnovnog suda zbog nepoštovanja te mere. 

Rano jutros su u parlament pristigli pripadnici obezbeđenja koji su proveravali svaki kutak zgrade, kao i poslanike koji pristižu. 

Samoopredeljenje je najavilo da će i danas ometati održavanje zasedanja čiji je početak najavljen za 11 časova. 

Proteklih meseci opozicione partije Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo remete rad parlamenta aktiviranjem suzavca, a nekoliko njihovih poslanika je u pritvoru, među kojima i osnivač Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš