Poništena odluka CIK-a, naloženo potvrđivanje kandidata Srpske liste

Izborni panel za žalbe i predstavke odlučio je danas da poništi jučerašnju odluku Centralne izborne komisije kojom kandidati Srpske liste nisu potvrđeni, prenosi portal Zeri. CIK-u se nalaže da potvrdi kandidate Srpske liste za predstojeće kosovske izbore za gradonačelnike 19. maja.

Poništena odluka CIK-a, naloženo potvrđivanje kandidata Srpske liste

Današnji sastanak CIK-a, na kojem je saopštena odluka, počeo je u 16 časova, međutim pre održavanja sastanka TV Most je, pozivajući se na nezvanične izvore, saopštila vest o ovoj odluci. Nešto kasnije, oko 16 časova i agencija Tanjug izvestila je isto.

Kao neosnovana je odbijena žalba Srpske liste koja se odnosi na zahtev da treba upoznati Tužilaštvo sa elementima krivičnog dela u odnosu na odluku CIK-a o nepotvrđivanju kandidatura, prenosi Beta.

Izborni panel je na sednici u Prištini kao nedozvoljenu odbio žalbu Srpske liste koja je tražila da se utvrdi da je odluka CIK-a u suprotnosti sa članom 45 Ustava Kosova i da je tom odlukom uskraćeno pasivno pravo glasa.

Panel je u obrazloženju naveo i da je Srpska lista ispunila zakonske uslove za učešće na prevremenim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova.

Odmah nakon odluke panela, zasedao je CIK. Član CIK-a ispred pokreta Samoopredelje zatražio je da se omogući rok od 24 časova za žalbu Vrhovnom sudu u vezi odluke panela, čemu se CIK većinom glasova usprotivio. Predsednica CIK-a Valjdete Daka je rekla da s obzirom na to da su odluke Izbornog panela za žalbe obavezujuće, glasanje za potvrđivanje kandidata nije ni potrebno, već se oni već smatraju potvrđenim, prenosi RSE.

Srpska lista odustala je od podnošenja žalbe Vrhovnom sudu na neusvojeni deo ranije žalbe.

Na jučerašnjem sastanku CIK-a sa sedam glasova za i dva uzdržana od strane članova CIK-a iz Samoopredeljenja, kandidati Srpske liste nisu potvrđeni.

Adnan Rustemi, iz ovog pokreta tokom jučerašnjeg sastanka „izrazio je protivljenje“, tražeći da Srpska lista u roku od 24 sata podnese prijave sa novim kandidatima ili da se distanciraju od izjava kojima se „negira državnost Kosova“.

Članovi pokreta Samoopredeljenje odbili su da odobre predlog Kancelarije za registraciju političkih partija i potvrđivanje i potvrde kandidate Srpske liste za gradonačelnike, navodeći da su oni „prekršili ustav kada su novembra dali ostavke i time onemogućili građanima pristup uslugama“.

 

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš