Politički analitičari o kampanji i lokalnim izborima

Posle predizborne kampanje koja je za drugi krug predstojećih lokalnih izbora trajala 5 dana u ponoć je počela predizborna tišina koja traje do nedelje u 19 časova kada se i zatvaraju biračka mesta. Pojedini analitičari smatraju da je kampanja protekla u demokratskom duhu ali da i drugi krug lokalnih izbora na Kosovu neće biti iskren.

Politički analitičari o kampanji i lokalnim izborima

U nedelju se u 19 opština, održavaju izbori za gradonačelnike u drugom krugu. Među njima su i opštine sa većinski srpskim stanovništvom Parteš i Klokot. Politički analitičar Azem Vlasi kaže da je predizborna kampanja koja je trajala od 13. do 17. novembra uglavom dobro organizovana kao i da građani treba dobro da razmisle kome će dati svoj glas.

"Kampanja je bila uglavnom dobro organizovana  bez većih problema i ekcesa i sve je imalo svoj demokratski šarm. U najvećem broju opština, pogotovu onih sa albanskom većinom, veliki broj sada ide u drugi krug. Među onima koji su u drugom krugu ima kandidata iz partija sa dijametralno suprostavljenim programima i opredeljenjima. Zato je sad najveća odgovornost na građanima da pažljivo prosude kome će dati svoj glas. Da li onima koji obećavaju brda i doline a vidi se a od tih fraza nema ništa osim da se dobije vlast na lokalnom nivou ili onima koji su zaista dali neka opipljiva obećanja i izneli opipljive stvari u svojoj izbornoj kampanji te da im se može verovati da će od toga nešto i uraditi", rekao je Vlasi.

Osim u Partešu i Klokotu, drugi krug izbora održaće se i u Đakovici, Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kamenici, Južnoj Mitrovici, Obiliću, Orahovcu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Štimlju, Suvoj Reci, Uroševcu, Vučitrnu i Mališevu. Advokat Momčilo Trajković kaže da se tokom kampanje za drugi krug lokalnih izbora na Kosovu nastavilo sa nekorektnom političkom borbom među kandidatima.

"To govori o ljudima koji su bili kandidati i o karijerizmu. Po svaku cenu biti na vlasti, menjati politike, ideologiju. Milsim da je ovo i šansa za građane da prepoznaju i da reguju. Ako nemaju drugi izbor da čak takozvanim belim listićima pokažu da se ne slažu i da su politički zreli. Ukoliko nastave da se opredeljuju za jednog i drugog kandidata znači da je narod sam kriv što dolazi u takvu situaciju i bira takve kadrove“ kaže Trajković.

Sličnog mišljenja je i politički analitičar Aljbinot Maljoku koji smatra da drugi krug lokalnih izbora na Kosovu neće biti iskren, jer će glasovi koji će budući gradonačelnici dobiti biti glasovi koalicionih partnera.

"Sada imamo koalicije koje nam daju do znanja da ovi političari nikada nisu imali crvene linije za koje su pričali i ja ne vidim da ima ikakvih razloga da građani budu zadovoljni sa budućim gradonačelnicima. Ja sam za reformu Zakona o izborima kako bi drugi krug bio ukinut", rekao je Maljoku.

Pravo glasa u nedelju imaće 1.353.613 glasača, broj biračkih centara biće 614, a broj biračkih mesta 1.777. Hoće li se nakon drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu rešavati neka bitna pitanja na Kosovu ostaje da se vidi. Za sada je jedino poznato da će uskoro doći do održavanja nove plenarne sednice s obzirom da je dan nakon izbora zakazan sastanak predsedništva skupštine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš