Podele u DSK po pitanju saradnje sa Samoopredeljenjem

U Demokratskom savezu Kosova postoje dve struje, jedna mlađa koja je za koaliciju sa Samoopredeljenjem, dok ona druga koju podržava Isa Mustafa, je protiv saradnje sa strankom koja je osvojila najviše glasova na izborima održanim 6. oktobra, kaže za RTK2 politikolog Ramuš Tahiri i smatra da DSK neće prihvati najnoviju ponudu Samoopredeljenja od 14 ministarstava za formiranje buduće Vlade.

Podele u DSK po pitanju saradnje sa Samoopredeljenjem

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ne želi da odustane od pet resora kojima bi mogao da započne promene o kojima je govorio u predizbornoj kampanji, tvrdi Ramuš Tahiri i dodaje da i Demokratski savez hoće veći udeo u vlasti. Veći problem od broja resora su razmimoilaženja unutar DSK oko buduće saradnje sa Samoopredeljenjem, ocenjuje Tahiri.

“Jedan deo ne želi koaliciju jer smatra da će biti pripećak (privezak) Samoopredeljenju i smatraju da ne mogu voditi dijalog sa Samoopredeljenjem, potom dijalog sa Beogradom i zbog toga su se otvorile nedoumice. Izgleda da neće prihvatiti ovaj sporazum koji je ponudio Samoopredeljenje i da će tražiti predsednika Skupštine, to im se ne može udovoljiti jer to mesto pripada prvoplasiranoj stranci. Da li će biti moguće praviti vladu bez Samoopredeljenja i da li će to ići bez demonstracija i nemira, kao i javne podrške to treba videti, međutim Samoopredeljenje nije odustalo od želje da formira vladu”, rekao je Tahiri.

Analitičar Avni Mazreku je skeptičan po pitanju postizanja koalicionog sporazuma Samopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova.

“Iako su oni postigli dogovor o platformi Vlade, problem je upravo u tome kako će oni vladati nakon postizanja koalicije. A kada govorim o tome, onda govorim o platformi Samoopredeljenja, a to je borba protiv kriminala i korupcije, borba protiv oligarskog sistema koji je stvoren na Kosovu. DSK je dugo vremena bio deo ovih struktura i to je glavna prepreka da DSK prihvati jednu ponudu ili bilo koju ponudu Samoopredeljenja”, rekao je Mazreku.

Prošlo je više od tri meseca od održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu. Poslednji zvanični sastanak lidera dve stranke održan je 7. januara u Skupštini Kosova. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš