Pod istragom 100 predmeta ratnih zločina

Istraga, krivično gonjenje i suđenje za ratne zločine bili su veoma složeni procesi u svim zemaljama bivše Jugoslavije koje su prošle kroz rat. Međutim, stručnjaci za krivično pravo smatraju da su ovi slučajevi još komplikovaniji na Kosovu, prenosi današnji Zeri.

Pod istragom 100 predmeta ratnih zločina

Prema stručnjacima za krivično pravo ovi procesi su kompleksni jer je su od 1999. do 2014. godine bili isključiva nadležnost međunarodnih organizacija koja je 2014. prebačena na Specijalno tužilaštvo Kosova.

Ljiridona Kozmaći, portparolka Specijalnog tužilaštva, izjavila za Zeri da je pod istragom oko 100 predmeta ratnih zločina.

"Baza podataka o Specijalnom tužilaštvu Republike Kosovo sadrži 59 predmeta u vezi sa ratnim zločinima i 44 obustavljenih slučajeva", rekla je Kozmaći.

Obustavljeni predmeti ukazuju na slučajeve koji su nedostupni za krivično gonjenje. Kada okrivljeni budu otkriveni, slučajevi će biti ponovo aktivirani.

Pored toga, portparolka Euleksa Besa Domi izjavila je za Radio slobodna Evropa, da Euleks trenutno radi na 37 predmeta ratnih zločina, ali da nema mandat za podizanje novih optužnica.

“Od svog osnivanja, Euleks je istraživao i podigao optužnice za oko 250  predmeta ratnih zločina. Prema sadašnjem mandatu, Euleks ne može da pokrene nove slučajeve osim u izuzetnim okolnostima, predviđenim zakonom", rekla je Domi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš