Pismo Zelenih Tačiju: Ostavite Kurtija da vodi vladu, sporazum koji nudi Amerika nije dobar

Četiri poslanika iz partije Zelenih poslali su otvoreno pismo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, pozivajući ga da poštuje ustav Kosova u vezi sa koracima koji će uslediti posle pada vlade.

Pismo Zelenih Tačiju: Ostavite Kurtija da vodi vladu, sporazum koji nudi Amerika nije dobar

U pismu, koje potpisuju četiri nemačka poslanika, ukazuje se na zabrinutost stranke zbog političke situacije kroz koju Kosovo prolazi, prenosi Koha. Između ostalog, u pismu je potencirano da su nedavne najave ustavnih promena "još jedan razlog njihove brige".

Poslanici u Evropskom parlamentu Tomas Vajc, Rajnhard Butikofer, Viola Fon Kramon-Taubadel i Romeo Franc pozivaju predsednika Tačija da omogući "u ovom vremenu krize funkcionalnu vladu koja održava rezultate poslednjih izbora".

U pismu se podržava odlazeća Kurtijeva vlada za preduzete mere u sprečavanju širenja koronavirusa.

Pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani predsedniče Tači, duboko smo zabrinuti zbog aktuelnih političkih dešavanja na Kosovu, kojima bi želeli da se pozabavimo u ovom otvorenom pismu. Mi Zeleni smo uvek podržavali put Kosova ka nezavisnosti i demokratizaciji i ne možemo ćutati tokom aktuelne krize. Glasanje o nepoverenju vladi premijera Aljbina Kurtija korak je unazad za političku stabilnost na Zapadnom Balkanu u trenutku kada je kohezija hitno potrebna. Nedavni navodi o mogućim ustavnim promenama putem 82 poslanika još su jedan razlog za našu zabrinutost.

Pozivamo vas da obezbedite funkcionalnu vladu u ovom kriznom vremenu, vladu koja će odražavati rezultate poslednjih izbora. U trenutnoj situaciji pandemije zemlja bez funkcionalne vlade i praktično u ustavnoj krizi ugrozila bi zdravlje i dobrobit čitavog svog stanovništva. Vlada Kosova je do sada efikasno rešavala krizu i uspela je da preduzme značajne korake ka ukidanju carina. Vlada Aljbina Kurtija nosilac je nade nove generacije Kosova u politički napredak i obaranje ove vlade očigledno je u suprotnosti sa demokratskom voljom kosovskog stanovništva. U periodu nakon pandemije, naš stav je da se novi izbori održe u skladu sa kosovskim ustavom, jer okončanje vlade Aljbina Kurtija nije posledica ostavke, već posledica izglasavanja nepoverenja.

Verujemo da vi kao predsednik morate poštovati princip ravnoteže snaga i obezbediti poštovanje demokratskih principa i vladavine zakona. Sporazum Srbije i Kosova koji podržava SAD duboko je zabrinjavajući. Svaki sporazum koji uključuje promene granica na etničkoj osnovi mogao bi rezultirati opasnom destabilizacijom. Izmene granice i razmene teritorija zasnovani na etničkim kriterijumima u prošlosti su dovodili do ratova, teških patnji i raseljavanja ljudi na Balkanu. Kosovo je multietnička zemlja i oštro se protivimo svakom pokušaju povratka u politiku devedesetih.

Mi Zeleni i dalje se zalažemo za demokratiju i vladavinu zakona na Kosovu, i za kontinuirano uključivanje u mere podrške EU tokom globalne pandemije. U ovoj bitkii se radi o stabilnosti, javnom zdravlju i miru na Kosovu, bitki koju nije moguće pobediti bez poštovanja demokratije“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš