Boravi u zvaničnoj poseti Kosovu

Pahor: Ako ispunite uslove, spremni smo da ubedimo pet članica EU da priznaju Kosovo

“Ako Kosovo bude ispunilo uslove, ako i dalje ima iskrene razgovore sa Beogradom i ako poštuje postignute sporazume, mi nemamo razloga da ga ne podržimo. Mi smo kao prijatelji Kosova spremni da ubedimo pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova” – kazao je predsednik Slovenije, Borut Pahor.

Pahor: Ako ispunite uslove, spremni smo da ubedimo pet članica EU da priznaju Kosovo

On boravi u zvaničnoj poseti Kosovu. Danas se sastao sa kosovskim predsednikom, Hashimom Thaçijem, a sutra će govoriti pred poslanicima u kosovskoj skupštini.

Pahor: Saradnja Kosova i Slovenije će se i dalje razvijati

“Očekujem da će Kosovo ratifikovati Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, da će poštovati postignut sporazum između Beograda i Prištine u Briselu i da će formirati Zajednicu srpskih opština,” kazao je Pahor takođe.

Na pitanje kako će se završiti dijalog Beograda i Prištine u Briselu, slovenački predsednik je odgovorio:

“Niko ne može da kaže kada će se i na koji način završiti razgovori, ali je bitno da sporazumi budu uzajamno poverljivi i da se poštuju.”

Obećao je i da će se saradnja između Kosova i Slovenije i dalje razvijati.

“Pomažući jedni drugima u regionu Zapadnog Balkana doprinećemo miru, bezbednosti, blagostanju i evroatlantskoj perspektivi ovog regiona” – saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

Thaçi: Uvek ćemo vam biti zahvalni

Hashim Thaçi je, sa druge strane, podsetio da je Slovenija “jedna od prvih zemalja” koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova:

“Uvek ćemo biti zahvalni na priznanju koje ste dali Kosovu.”

Naš je cilj da što pre postanemo deo NATO-a, Evropske unije i organizacije Ujedinjenih nacija, dodao je.

“Kosovo je izgradilo sjajne odnose sa svim susedima,” kazao je i istakao da Kosovo, kako je rekao, sarađuje sa Srbijom i da će se potruditi da ispoštuje sve sporazume postignute u Briselu.

“Kosovo nije Katalonija, a Srbija nije Španija”

Kosovski predsednik je kazao i da su članice EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost podržale Ahtisarijev plan, te da sa tim zemljama Kosovo takođe ima odličnu saradnju:

“Ostao je formalni akt priznanja. Zato se mi nadamo da će Grčka, Slovačka, Rumunija, Kipar i Španija priznati Kosovo. Mi smo naglasili da svaki pokušaj da se napravi paralela između Kosova i Katalonije nije moguć, jer Kosovo nije Katalonija, a Srbija nije Španija. To se ne može porediti, zbog toga smatram da se Strategija o proširenju Zapadnog Balkana Žana Kloda Junkera, o kojom sam razgovarao sa gospodinom Pahorom, može ispraviti, odnosno dopuniti. Nije tajna da je Kosovo više očekivalo.”

Izvor: (Kossev)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš