Pacoli: Interpolom i Uneskom smo poslali snažan signal BG

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da je Priština odustajanjem od Interpola i Uneska poslala Beogradu "snažan signal".

Pacoli: Interpolom i Uneskom smo poslali snažan signal BG

Kako navodi, Priština je time Beogradu područila da podržava dijalog i da želi pomirenje i normalizaciju odnosa.

U intervjuu za Dojče vele, Pacoli je rekao da "ni Srbija ne bi trebalo da blokira naše inicijative za učlanjenje u međunarodne organizacije".

"Ja mislim da bismo mi mogli da se učlanimo i sada u Unesko, ali želimo da sporazum sa Srbijom bude što bogatiji i da u tom sporazumu budu obuhvaćena i ta pitanja", rekao je Pacoli. 

Prištinske vlasti saopštile su u sredu da su odustale od zahteva za prijem Kosova u članstvo Uneska. 

Ministarstvo spoljnih poslova u Prištini navelo je tada da je "pragmatično odlaganje" zahteva Kosova za članstvo u Interpolu i Unesku zasnovano na punoj i bliskoj saradnji sa SAD i drugim zemljama Kvinte. 

Kosovski šef diplomatije je naveo da vidi pozitivne pomake i od Beograda i smatra da nema mesta kritici inicijative predsednika Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu. 

"Na to bi trebalo da se gleda kao na konstruktivan pokušaj za rešavanje problema i od tog njihovog dijaloga trebalo bi uzeti samo pozitivne stvari, one koje mogu da se koriste u nastavku dijaloga Kosova i Srbije. Srbiji je jasno da bi pomirenje sa Albancima moglo da doprinese regionu i samoj Srbiji. Nama je takođe jasna realnost koju imamo", naveo je Pacoli. 

Osim toga, on je dodao da je "Srbija konsolidovana država koja ima dugu graničnu liniju sa Kosovom, dok je Kosovo s druge strane jedan od važnih ekonomskih partnera Srbije". 

Pacoli smatra da bi Priština trebalo da intenzivira dijalog po pitanju slobode kretanja ljudi, kapitala i ideja kako bi poboljšali životni standard. 

"Srbija zna da će dan pomirenja sa Kosovom doći i da će na kraju biti postignut sporazum o pomirenju. Radujem se pomirenju pošto od toga profitiraju i Kosovo i Srbija, ali i region", rekao je Pacoli. 

Smatra da je za vreme prethodne vlade došlo do zastoja u priznavanju kosovske samostalnosti, te dodao da njegova agenda predviđa jačanje diplomatskih odnosa sa svima, a posebno sa državama koje nisu priznale kosovsku nezavisnost. 

"Priznavanje nezavisnosti Kosova za nas je najvažniji proces i mi na tom putu nećemo stati", kaže Pacoli. 

Naveo je da demarkacija sa Crnom Gorom mora da bude rešena, da je ugovor potpisan, da ga je Crna Gora ratifikovala i da je to pitanje de jure završeno. 

"Ja nemam nikakav problem s tim pošto smatram da bi sporazum trebalo da se poštuje. Mi nemamo nikakav konflikt s Crnom Gorom, ali je naša javnost podeljena po tom pitanju. To se vidi i u kosovskom parlamentu. Za Crnu Goru je pitanje sporazuma zatvoreno, tako da bi mi ovde trebalo da vidimo kako ćemo da ga rešimo. 

Ne vidi, kaže, da "Crna Gora želi kosovsku teritoriju ili da Kosovo želi da prisvoji teritoriju Crne Gore".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš