Oštrije kazne za saobraćajne prekršaje

Na Kosovu danas stupa na snagu novi zakon o drumskom saobraćaju, koji predviđa oštrije kazne, kako za one koji upravljaju vozilima i tako za pešake.

Oštrije kazne za saobraćajne prekršaje

Novim zakonom su određena nova pravila za sve učesnike u saobraćaju, za šofere, pešake i ostale. Predviđen je sistem negativnih poena, privremeno oduzimanje ili poništenje vozačke dozvole, upotreba sigurnosnog pojasa prema standardima Direktive EU, mobilna provera tehničke regularnosti vozila, zaštita životne sredine, itd.

U ministarstvu za infrastrukturu očekuju da će novi zakon dati efekta u sprečavanju povećanja broja nesreća. Tako je najavljeno da su za veće prekoračenje brzine u naseljenom mestu predviđene kazne od 300 do 900 evra. Pored novčane kazne biće izrečena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje jedne godine, kao i pet negativnih poena, piše u novom zakonu.

Novim zakonom predviđena je kazna i za oštećenje saobraćajnih znakova, koja iznosi do 6000 evra. Novim pravilima predviđeno je i postavljanje radara sa blicom na putevima.

U slučaju prekršaja odredbi zakona koje se odnose na regulisanje kretanja pešaka, previđene su kazne od 20 do 40 evra.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš