Osmani: Lajčak jeste dao 15 modela, ali mnogo je bolji onaj koji Kosovo trenutno ima

15 evropskih modela koje je ponudio Prištini evropski izaslanik, nemaju veze sa Zajednicom. Oni su zapravo uzori za prava manjina. Analizirali smo ih, ali zapravo je najbolji onaj koji Kosovo trenutno ima, kazala je danas kosovska predsednica, Vjosa Osmani

Osmani: Lajčak jeste dao 15 modela, ali mnogo je bolji onaj koji Kosovo trenutno ima

Da se na njegovom stolu nalazi 15 različitih modela, već postojećih evropskih, koji mogu da posluže kao inspiracija za sprovođenje sporazuma iz 2013. i 2015. godine, odnosno za Zajednicu srpskih opština – potvrdio je sam Lajčak u intervjuu za naš portal tokom svog boravka Prištini u petak, a pre odlaska u Brisel pa u Beograd.

„Za one koji se plaše da će modeli dovesti do disfunkcionalnosti, nijedan od ovih modela nije stvorio disfunkcionalnost, naprotiv, doveli su do veće transparentnosti, većeg poverenja među zajednicama. Zato verujemo da treba da crpimo inspiraciju iz evropskih modela, a ne da pokušavamo da stvorimo nešto što nikada nigde nije testirano i za šta ne znamo kako će da funkcioniše“, kazao je on.

Kosovski premijer Aljbin Kurti juče je potvrdio da se modeli koje je Lajčak predstavio analiziraju, te da se njima bave njegovi savetnici i ministri.

Iako je Kurti juče, kako je prenela Koha, izjavio da se radi o „modelima za Asocijaciju“, kosovska predsednica danas kaže da su oni zapravo „evropski uzori za prava manjina“, te da nemaju veze sa Zajednicom.

Poručila je i da smatra da je od svih 15, koje je ponudio evropski izaslanik, najbolji onaj model koji Kosovo trenutno ima.

„U nekima se daje više prava, a u nekima manje od onoga što Kosovo već daje nevećinskim zajednicama. Sve smo ih analizirali i ima elemenata koji se mogu uzeti iz svakog od njih, ali ja bih rekla da je najbolji model, mnogo bolji od svih tih 15, onaj koji Kosovo trenutno ima“, kazala je Osmani na još jednom događaju u sklopu Nedelje žena u Prištini, a prenosi Koha.

Istakla je da svakako treba da se pregovara o evropskim elementima, koji mogu omogućiti da na Kosovu postoji inkluzivnost, raznolikost i multietničnost.

„To je naša ustavna vrednost. Ali, sa druge strane, odbacićemo nešto što ugrožava funkcionisanje demokratskog sistema“, dodala je.

Komentarisala je i poslednji sastanak u Briselu, 27. februara, kada su se Kurti i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, kako je to potom potvrđeno, usaglasili sa sadržajem baznog sporazuma, odnosno sa 11 člana koliko ovaj dokument broji.

Upitana je konkretno za član broj 7, jedini koji se konkretno tiče srpske zajednice na Kosovu.

Kaže da je taj član „ustupak koje je Kosovo prihvatilo“, dodajući ipak:

„Ne zaboravite da faza razgovora nije završena i da će to biti raščlanjeno u aneksu implementacije. Da li je to rizik ili ne, zavisi od nas. Zavisi od toga kako se raščlane obaveze koje proizilaze iz člana 7“.

Poručila je da je opredeljenje Kosova, da kroz član 7 manjinskim zajednicama ponudi prava koja su obezbeđena i instrumentima Saveta Evrope i najvišim standardima Evropske unije, dodajući, sa druge strane, da oni već postoje u Ustavu Kosova.

„Ali spremni smo da razgovaramo u okviru modela unapređenja manjinskih prava. Naravno bez ugrožavanja ustavnosti naše zemlje, principa unitarnog sistema i unutrašnje funkcionalnosti i teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ne gledajte član 7 samo onako kako piše, jer kako se o svim ostalim članovima bude raspravljalo, i o njemu će se raspravljati u Ohridu“, kazala je Osmani.

Dodala je na kraju da sumnja da će se Srbija promeniti u dijalogu sa Kosovom, jer je jedini doprinos Beograda do sada, kako ona kaže, bio postavljanje prepreka.

Stoga, očekuje da međunarodni faktor izvrši pritisak na Srbiju:

„Da je ubedi da je ‘ohridski sastanak izuzetno važan i da će se ovim sporazumom rešiti mnoga pitanja koja otvaraju put za međusobno priznavanje'“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš