Osmani iz Brisela: Oni koji veruju da mogu da idu putem Moskve i Putina ne zaslužuju da uđu u EU

Nažalost, Srbija do sada nije pokazala nikakvu dobru volju da se u potpunosti složi sa EU oko uvođenja sankcija Rusiji. Na tom putu Srbija ne nanosi štetu samo sopstvenoj perspektivi, već i ostatku regiona, jer dozvoljava veći uticaj Rusije ovde. To je naravno pogubno po našu budućnost, kao i po mir i stabilnost kojima težimo“, poručila je u obraćanju medijima iz Brisela, kosovska predsednica Vjosa Osmani, neposredno pred početak Samita EU-Zapadni Balkan.

Osmani iz Brisela: Oni koji veruju da mogu da idu putem Moskve i Putina ne zaslužuju da uđu u EU

Potvrdivši da misli na Srbiju, smatra da one zemlje koje veruju da mogu da idu putem Moskve i Putina ne zaslužuju da uđu u EU, jer se „ne može ići na dva puta“.

Sa druge strane, kaže da je za Kosovo volja naroda za evroatlanskim integracijama ispred svega.

„Mi nismo nikada gledali bilo gde drugo. To je jedina alternativa na kojoj smo radili i na kojoj nameravamo da radimo. Naše strpljenje neće nestati. Zbog toga verujem da sve zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju da budu ovde, da izraze svoja gledišta, kao i gledišta sopstvenih naroda. A naravno oni koji su iskreno posvećeni putu ka EU, treba da nastave dalje“, rekla je Osmani.

Založila se još jednom za viznu liberalizaciju, istakavši da se Kosovo iskreno nada da će je dobiti jer su, kako ona kaže, ispunili kriterijume pre četiri godine, te je odluka sada isključivo na Evropskoj uniji.

Rekavši da u tom pogledu nema konkretna očekivanja na današnjem sastanku, osim nade, naglasila je da danas evropski lideri treba da budu istovremeno svesni želja onih koji su ih birali, a to je da podrže građane Kosova da se slobodno kreću, kao i svi ostali u svetu.

Naznačila je da je „velika nepravda“, upravo to što građani Kosova još uvek nemaju viznu liberalizaciju.

istovremeno je podržala kandidaturu Moldavije i Ukrajine za članstvo u EU, kao i to da Severna Makedonija i Albanija započnu pristupne pregovore.

„Jedina sam ovde kojoj je bila potrebna viza da bi došla“

Osmani je i na samom Samitu, osim o neophodnosti ubrzanoj integraciji Zapadnog Balkana u EU, veći deo svog izlaganja posvetila upravo problemu neuvođenja vizne liberalizacije za Kosovo.

Naznačila je, kako je kazala, „u nadi da će to EU ovog puta čuti“, da građani na Kosovu žele veće mogućnosti i napredak, „žele bezvizni režim da bi videli, osetili i doživeli Evropu“, te da se osećaju diskriminisanim jer su izolovani.

„Ironija je u tome što smo mi ovde kao ravnopravni članovi međunarodne zajednice, razgovaramo o evropskoj agendi, ali naravno ja danas ovde sedim među vama kao jedina osoba – jedina osoba – za ovim stolom koja treba da dobije vizu da bi prisustvovala ovom Samitu“, kazala je Osmani u govoru, ponovivši da je Kosovo uradilo svoj deo posla.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš