Opozocija tvrdi da ima glasove za rušenje vlade

Mesecima unazad na političkoj sceni Kosova govori se o inicijativi za rušenje aktuelne vlade i prevremenim izborima na Kosovu. Poznavaoci političkih prilika smatraju da su vanredni parlamentarni izbori neizbežni u ovoj godini, s obzirom na nazadovoljstvo aktuelnom vladajućom koalicijom. Iz stranaka koje su na vlasti poručuju da unutar vlade nema nesuglasica.

Opozocija tvrdi da ima glasove za rušenje vlade

Kosovske opozicione partije više meseci rade na prikupljanju dovoljnog broja glasova za rušenje vlade Ramuša Haradinaja. Šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Gljauk Konjufca tvrdi da se o inicijativi za rušenje aktuelne vlade trebalo da se glasa u Skupštini Kosova do kraja juna.

"Pokret Samoopredeljenje se nadao da će biti postignut konsenzus između opozicije i da će predlog o rušenju vlade biti prosleđen skupštini najkasnije do kraja juna. Demokrastki savez Kosova nije imao isti stav, možda je to vezano za njihove unutrašnje stranačke izbore, ne znam. Postavlja se pitanje zašto je glasovima Srpske liste oborena vlada Ise Mustafe, dok Haradinajeva ne? Mislim da su se stvorili objektivni uslovi da se podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi Kosova. Ako uzmemo stavove političkih stanaka na Kosovu imaćemo najmanje 64 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova”, rekao je Konjufca.

Podršku za rušenje vladajuće koalicije je najavila i  Srpska lista, što je kod predstavnika pojedinih političkih partija izazvalo nezadovoljstvo jer kako su rekli,  predstаvnici politike vlаde Srbije ne trebа dа odrede vreme i nаčin rušenja Vlаde Kosova.

"Ova, prosla i buduće vlade biće izabrane glasovima  parlamenta jer je to po Ustavu, nikome ne možete da osporite pravo da glasa ili ne glasa ako je poslanik, ali mi nećemo da idemo na sastanak parlamenta misleći da cemo imati glasove ili podršku Srpske liste ni u kakvim uslovima. Kada dostavimo predlog o nepoverenju vlade Skupstini svako može da podrži taj predlog. Ova inicijativa ne bi trebalo da  bude usmerena ka Srpskoj listi nego ka drugim problemima u ovoj vlasti'', istakao je Ismet Bećiri, poslanik DSK.

Šef poslaničke grupe Demokrastke partije Kosova Memlji Krasnići negira navode opozicionih predstavnika da unutar vladajuće koalicije postoji kriza i odbacuje mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

“Stranke vladajuće koalicije poštuju sporazume na kojima funkcioniše ova vlada, takođe, opozicione stranke nemaju hrabrosti i među njima ne postoji saglasnost o koracima koje treba preduzeti kako bi se oborila Haradinajeva vlada. Inicijativa za rušenje ove vlade stara je 11 meseci, opozicija ne preduzima konkretne korake jer ustvari ne želi izbore. Niko na Kosovu ne želi vanredne izbore i to je dokaz da izbora neće biti”, naglasio je Krasnići.

Suprotnog satava je politički analitilčar Fisnik Haljimi, koji tvrdi da unutar vlade ne postoji koordinacija i da su vanredni parlamentarni izbori neminovni u ovoj godini.

„Kosovo treba što pre da ima vanredne izbore, imamo jednu vladu koja nema većinu već od njenog formiranja.Imamo stranku gospodina Pacolija koja drži četiri ministarstva , a ima jednog poslanika, što znači da je ovo neprirodna vlada.Sa druge strane imamo opoziciju koja je toliko neozbiljna, kao i pozicija, nema nikakvog razloga da se kaže da mi nećemo glasove Srpske liste kako bi oborili ovu vladu, to je apsolutno nelogično.Srpska lista je ustavni subjekat Kosova i takav stav nea nikakvog objašnjenja.Mislim da opozicija do sada nije bila spremna za nove izbore, od sada je spremna , mislim da ima i elemenata i unutar vlade koji su spremni na izbore, tako da ova godina je neizbežna za nove parlamentarne izbore“ , izjavio je Fisnik Haljimi, politički analitičar

Poznavalac političkih prilika iz Beograda Dušan Janjić  ističe da je inicijativa za rušenje aktuelne Vlade Kosova  samo nastavak višegodišnjih pokušaja Samoopredeljenja i DSK da promene vladu, naglašavajući  da su se izbori morali dogoditi ranije, kako u Srbiji, tako i na Kosovu.

„Da su se dogodili na primer u martu mesecu , mi bi sada imali stabilnija društva i imali bi dijalog.Nažalost , do izbora nije došlo ne samo voljom vladajućih stranaka , već iz zbog toga što su se umešale zemlje Kvinta i jednostavno nisu dozvolili izbore, barem u Beogradu, a predpostavljam da je isto i u Prištini.Nadam se da će izbora biti što pre jer jednostavno jedna i druga vlast moraju da provere svoj legitimitet kako bi se dijalog nastavio.Srpska lista će po ubičajenom modelu, malo pregovaranja, malo protestvovanja ipak učestvovati na izborima.Tu se ne može mnogo toga promeniti dok se ne postigne opšti dogovor u Briselu , onda će se menjati i politička scena među Srbima'' ,  kazao je Janjić.

Osim opozicije, koja zahteva vanredne parlamentarne izbore , prema anketi koju je sproveo Kosova pres i građani Kosova su sličnog mišljenja. Od 1309 ispitanika, 981 ili 75 odsto podržava održavanje vanrednih izbore , 21 odsto ispitanika se protivi održavanju novih izbora, dok 54 ili 4 odsto nema stav.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš