Opozicija protiv MTS-a na Kosovu

Kosovo je zbog telefonskog koda do sada izgubilo 65 milona evra, izjavio je na konferenciji za medije lider Samoopredeljenja Visar Imeri. On ističe da je kompanija koja je dobila licencu mobilnog operatera na Kosovu u vlasništvu Srbije i da to uz ekonomsku štetu, predstavlja i bezbednosni rizik po Kosovo.

Opozicija protiv MTS-a na Kosovu

Sporazum o telekomunikacijama koji su u 25.avgusta u Briselu potpisali Priština i Beograd predviđa da nova kompanija u vlasništvu Telekoma Srbije funkcioniše na Kosovu, dokaza će Kosovo dobiti sopstveni telefonski kod posredstvom Austrije, a uz dozvolu Srbije. Vlada Kosova je nedavno dala licencu kompaniji MTS d.o.o. za rad na Kosovu, uz napomenu da će početi sa radom onog trenutka kada Kosovo dobije novi kod 383.  

“Ubrzo očekujemo da međunarodna oraganizacija za telekomunikacije odobri pozivni broj. Sporazumom je predviđeno da za telefonski kod u ime Kosova aplicira Austrija, koja je to već učinila na osnovu dogovorenog roka početkom ove godine. Očekujemo uskoro da ITU izađe sa potvrdom da je Kosovu dodeljen telefonski kod 383”, kazao je Dren Zeka viši politički savetnik Edite Tahiri.

Pokret Samoopredeljenje koji se protivi sporazumima iz Brisela, ističe da je kompanija koja je od Vlade Kosova dobila dozvolu za rad, u vlasništvu države Srbije. Telefonski pozivi preko ovog operatera između Kosova i Srbije će biti tretirani kao lokalni, a ne međunarodni", rekao je lider ovog pokreta Visar Imeri.

"Srbi koji žive na Kosovu dobijaće usluge iz drugog dela Kosova, telekomunikacije, snabdevanje električnom energijom, policija, sudstvo, zdravstvo, obrazovanje, sve će biti dodeljeno Srbima na Kosovu, u okviru Zajednice. Ovde se radi o kompaniji koja će pružati usluge komunikacija kosovskim Srbima. Uz podelu telekomunikacija, deli se tržište, gde jedan značajan deo prelazi pod rukovodstvo kompanije iz Srbije", dodaje Imeri.

Stručnjak iz oblasti telekomunikacija Ismet Hamiti  kaže da je pitanje Telekoma unutrašnja stvar Kosova i ne treba da bude tema rasprave sa Srbijom. On je zatražio sprovođenje rezolucije Vlade  o apliciranju za kod 355 iz Albanije, čime bi Kosovo dugoročno rešilo problem pozivnog broja.

“Vlasništvo telekomunikacije jedne države nije stvar vladinog kabineta ili jednog ministra, to je pitanje državne bezbednosti. Moramo da se usprotivimo ovom sporazumu svim mogućim raspoloživim sredstvima. Ovaj, kao i ostali sporazumi moraju biti odbačeni, a odgovorni moraju snositi posledice za prihvatanje ovakvih sporazuma”, kaže Ismet Hamiti, ekspert za telekomunikacije.

Samoopredeljenje upozorava i na bezbednosni rizik po Kosovo, jer će Srbija sa svojim operaterom moći da prisluškuje korisnike ove mreže.

O telekomunikacijama, ali i ostalim temama razgovaraće se već 20.januara u Briselu, saošteno je iz kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Timovi Beograda i Prištine razmatraće uspostavljanje ZSO, telekomunikacije, slobodu kretanja, univerzitetske diplome i druga otvorena pitanja, navodi se iz kancelarije za KiM. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš