Opozicija je manjina u skupštini, izbori nepotrebni

Ambasadori SAD i Nemačke već su se izjasnili da su protiv izbora, jer veruju da bi vodili samo zaoštravanju političke krize. Umesto toga pozivaju na nastavak dijaloga vlasti i opozicije.

Opozicija je manjina u skupštini, izbori nepotrebni

Ambasador SAD-a Greg Delavi, koji je prisustvovao sastanku kod predsednice Jahjage u ponedeljak, danas se sastao sa predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem. Sa predsedavajućim kosovskog parlamenta sastali su se i ambasadori Velike Britanije i Norveške, Ruari Okonel i Jan Bratu.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji informisao je ambasadore SAD-a, Velike Britanije i Norveške, na odvojenim sastancima, o situaciji u parlamentu i procedurama koje će biti primenjene u narednom periodu, o načinima prevazilaženja krize, kao i o izboru predsednika Kosova, za kada je obozicija najavila blokadu sednice.

Nakon sastanka, ambasador Norveške Jan Bratu je rekao da ga je Kadri Veselji uverio da će sve procedure za izbor predsednika Kosova biti ispoštovane.

“Kosovo treba da ima predsednika. Mi verujemo u rad institucija, a insitucije moraju da rade u skladu sa Ustavom i zakonima. To je ono što mi govorimo, što ja poručujem, da se nadamo da će sve partije, na vlasti i u opoziciji, poštovati Ustav i zakone i uključiti se konstruktivno u dijalog ili diskusiju u cilju prevazilaženja trenutnih nesuglasica,” izjavio je Bratu.

Američki ambasador Greg Delavi nije davao izjave, ali je poznat njegov stav da se protivi raspisivanju prevremenih izbore i upotrebi nasilnih metoda.

Ambasador Norveška kaže da on i njegova zemlja imaju stav, ali su oprezni u davanju saveta i ne žele da ih daju drugim zemljama. Ipak, komentar je stigao.

“Pratite ustavne procedure i zakone Kosova. Ako su izbori rezultat procesa koji je u skladu sa Ustavom to je jedno. Ali u kojoj zemlji u Evropi može da se desi da manjinska opozicija traži izbore. Znate, to nije uobičajeno u Evropi. Suočimo se sa tim da opozicija ima znate već koliko poslanika, mislim da je 33 od 120, osvojili su 27% glasova na izborima 2014. godine. Mi poštujemo te glasove i te glasače, poštujemo sve političke partije, nismo ni protiv koga, ali kažemo, molim vas pratite pravila igre,” zaključio je Bratu.

Sličnu poruku šalje i britanski ambasador Ruari Okonel. Poručio je da je Kosovo nezavisna država i da o izboru predsednika kao i o raspisivanju izbora treba sami da odluče.

“Za nas je jedino važno da se u svim asprektima Ustav i zakoni Kosova ispoštuju do kraja. To nije važno samo trenutno, nego je bitno i zbog evropske perspektive Kosova. Potrebno je naglasiti da je za sve što se ovde dešava Kosovo odgovorno u svakom pogledu,” rekao je Okonel.

Ovo nije prvi put da ambasadori poručuju da izbori nisu rešenje i pozivaju na dijalog vlasti i opozicije i osuđuju upotrebu nasilnih metoda ili kako je ambasador Norveške Jan Bratu rekao „svi prijatelji Kosova šalju istu poruku".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš