O'Konel: Problemi na Kosovu korupcija i nepotizam

Vlada Kosova i Ujedinjeno Kraljevstvo sklopili su Memorandum o saradnji pri zapošljavanju na rukovodećim pozicijama. Tom prilikom ambasador Velike Britanije na Kosovu upozorio je da su najveći problemi kosovskog društva korupcija i nepotizam.

O'Konel: Problemi na Kosovu korupcija i nepotizam

Memorandum o saradnju pri zapošljavanju potpisali su premijer Kosova Ramuš Haradinaj i ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruari O'Konel. Britanski ambasador je izrazio zabrinutost zbog malog broja žena na vodećim pozicijama u javnim institucijama, navodeći kao glavne probleme nepotizam, zapošljavanje po političkom opredeljenju i korupciju. O'Konel je naglasio da Kosvo neće napredovati sve dok se u javnim institucijama zapošljavaju nekvalifikovani radnici.

"Kosovo i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju zajednični interes, da Kosovo bude sigurno mesto, prosperitetno i ekonomski i politički razvijeno. Da bi Kosovo napredovalo, potrebni su vam dobri, sposobni i nezavisni ljudi u javnim institucijama. To je razlog zbog čega smo prošle godine započeli ovaj projekat, sa idejom da promenimo praksu da se do rukovodećih mesta dolazi kroz politiku", rekao je britanski ambasador. 

Premijer Kosova je naglasio da će primenom memoranduma Kosovo dobiti stručnu pomoć Velike Britanije pri procesu zapošljavanja radnika i najavio izmene u mnogim javnim odborima i agencijama.

"Imamo ozbiljan problem na Kosovu, jer imamo veliki broj vladinih i parlamentarnih agencija. Naša obaveza koja proizilazi iz SSP-a i Evropske agende za reforme je da smanjimo taj broj, gotovo za polovinu. Možda bi Vlada trebala da predloži novi zakon, jer za sada to pitanje nije zakonski regulisano", kazao je premijer Kosova. 

U avgustu prošle godine britanski ambasador i predsednik Skupštine Kosova, potpisali su Memorandum koji će obezbediti veću autonomiju u odlučivanju odbora nezavisnih agencija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš