O'Konel: Neophodna istraga povodom Deharijeve smrti

Ambasador Velike Britanije na Kosovu, Ruajri O'Konel, zatražio je od vlasti Kosova hitnu i transparentnu istragu smrti aktiviste Samoopredeljenja, Astrita Deharija u pritvoru.

O'Konel: Neophodna istraga povodom Deharijeve smrti

"Mi od vlasti Kosova zahtevamo brzu i transparentnu istragu o okolnostima njegove smrti", napisao je O'Konel na Fejsbuku.

Astrit Dehari je bio jedan od osumnjičenih za napad ručnim bacačem na zgradu Skupštine Kosova i u pritvoru se nalazio 68 dana. U subotu je umro na putu od Centra za pritvor do bolnice u Prizrenu.

Poslanik Skupštine Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je sinoć ocenio da je Dehari ubijen, dok je glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu Sulj Hodža rekao da je uzrok smrti gušenje.

Mediji su danas objavili svedočenje zatvorenika Nasera Makolija koji je delio zatvorsku sobu s Deharijem. On je rekao da je Deharija našao na podu ćelije, i da je u ustima imao bocu s medom koji se prodaje u kantini pritvora.

Makoli je dodao da je zatvorski čuvar odmah reagovao i pozvao lekarsku ekipu, koja mu je pružila prvu pomoć.

Dehari je danas sahranjen u naselju Zlatari u blizini Prištine. Povodom njegove smrti danas su u organizaciji Samoopredeljenja održani komemorativna sednica i protestna povorka ulicama Prištine.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš