OEBS upozorava kosovsku vladu i skupštinu na štetnost Zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK

Misija OEBS-a na Kosovu pozvala je večeras kosovsku vladu i skupštinu da ponovo razmotre odredbe Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK koji bi potkopali slobodu izražavanja.

OEBS upozorava kosovsku vladu i skupštinu na štetnost Zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK

OEBS je saopštio da od 1999. godine podržava slobodu govora i slobodu izražavanja na Kosovu, u bliskom partnerstvu sa institucijama i medijima na Кosovu i da u tom kontekstu posebno skreću pažnju na član 5 ovog nacrta zakona, kojim bi se podrivala sloboda izražavanja i pravo pojedinaca da iskažu svoja lična uverenja i političke stavove.

“Delimo zabrinutost koje su izrazili ambasada SAD, Kancelarija EU i drugi prijatelji Kosova uključujući nemačku i švajcarsku ambasadu koje su se oglasile povodom zakona”, poručuju iz OEBS-a na Kosovu.

Ističu da Kosovo ima napredni pravni okvir u skladu sa evropskim standardima koji štite slobodu izražavanja i druga teško osvojena prava i slobode.

“Međutim, kada bi ove zaštite bile odobrene samo popularnim idejama, one ne bi bile nužne. Demokratija zahteva toleranciju neslaganja i poštovanje neslaganja, čak i po pitanjima od osnovnog istorijskog značaja”, poručuju iz OEBS-a.

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, koji je izazvao dugu raspravu nije pre nekoliko dana stavljen na glasanje, jer nije bilo dovoljno poslanika u skupštinskoj sali.

U toku rasprave poslanici Demokratskog saveza Kosova imali su primedbe na taj Nacrt i naveli da bi moralo da se unesu neke izmene jer se njime ugrožavaju sloboda mišljenja i govora.

@OSCEKosovo calls on Government & Assembly to reconsider provisions of Draft Law on Protection of KLA War Values that would undermine freedom of expression. We share concerns expressed by various international partners who have spoken out about the law https://t.co/LY3zARPSql

— OSCE Kosovo (@OSCEKosovo) August 12, 2020

Na Nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarkse kao i Kancelarije EU jer smatraju da se njime ugrožava sloboda govora i prava građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Inače Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Predstavnici Srba na Kosovu upozorili su ranije da ih brine najava glasanja za Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Sa druge strane, kritičari aktuelne vlasti u Prištini ukazuju da predloženi zakon predstavlja pokušaj zamagljivanja Zakona o Specijalnom sudu, koji se bavi zločinima pripadnika OVK.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš