Odgovor Haradinaja Mogerini: Ne ukidamo takse

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj sutra će odgovoriti negativno na predlog visoke predstavnice EU Federike Mogerini koja je od njega zatražila ukidanje kosovske takse na robu iz Srbije i BIH što bi bilo nagrađeno promenom naziva Kosova u sporazumu CEFTA, objavio je portal gazetaexpress.

Odgovor Haradinaja Mogerini: Ne ukidamo takse

Prištinski mediji su danas javili da su Mogerini i komesari za trgovinu Sesilija Malmstrom i proširenje i politike dobrosusedstva Johanes Han zatražili ukidanje takse od 100 odsto, a zauzvrat ponudli promenu naziva u sporazumu CEFTA tako da tu umesto „UNMIK“ piše „Kosovo“.

Mogerini, Han i Malmstrom su u zajedničkom pismu Haradinaju objasnili stav EU da takse na robu iz Srbije moraju da budu hitno povučene, potvrdila je portparolka EU Maja Kocijančič, prenosi RTS.

„U pismu je ponovljena ponuda komesara Hana kako rešavati pritužbe Prištine o funkcionisanju Cefta sporazuma na odgovarajući nacin“, rekla je Kocijančič, ne navodeći detalje.

U Prištini je šef kabineta premijera Kosova, Avni Arifi, za portal gazetaexpress rekao da pismo iz Brisela „ne sadrži nijedan red ili stav koji nije poznat gradjanima Kosova“.

Iz odgovora Arifija se, po tom portalu, može zaključiti da Haradinaj neće prihvatiti ponudu troje visokih zvaničnika Evropske unije.

Sutra je u Briselu predvidjen sasatanak Haradinaja i drugih visokih zvaničnika Kosova s Mogerini u okviru procesa sprovodjenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU (SSP).

KTV očekuje da će se na tom sastanku razmatrati i rezolucija Skupštine Kosova o dijalogu, njena odluka o osnivanju vojske, kao i uvođenje takse od 100 odsto za proizvode iz centralne Srbije, prenela je regionalna TV N1.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš