Od sutra nastavak na izradi statua ZSO"

Ustavni sud je svoj deo posla završio, što se tiče sprskih predstavnika na Kosovu sada treba nastaviti sa aktivnostima oko uspostavljanja Zajednice sprskih opština, odnosno, radne grupe bi trebalo da nastave izradu statuta Zajednice, kažu sprski predstavnici sa Kosova.

Od sutra nastavak na izradi statua ZSO"

Ustavni sud Kosova je dvadesetak dana pre krajnjeg roka saopštio da daje saglasnost za osnivanje Zajednice sprskih opština, iako sam sporazum nije u potpunom skladu sa ustavom. Zvaničnici iz Beograda ponavljaju da je za njih merodavno samo ono što je dogovoreno u Briselu.

,,Bilo kakvi maštoviti izgovori sa ciljem da se izbegne poštovanje briselskog sporazuma za nas nisu ninakoji način važni i ne smatramo ih doprinosom normalizacije odnosa. Mislim da je poštovanje briselskog sporazuma jedini način koji void ka normalizaciji odnosa i da se reše svi problem između Beograda i Prištine”, rekao je Marko Đurić.

Ustavni sud je svoj deo posla završio, sada zadatak preuzimaju radne grupe koje će raditi na izradi statuta.

,,Što se nas tiče mi već od sutra možemo nastaviti sa aktivnostima koje se tiču uspostavljanje zajednice srpskih opština, radne grupe mogu da nastave tamo gde su stale onog momenta kada je izrečena za obustavu svih aktivnosti, dakle, sa procesom formiranja ZSO možemo da se nastavimo”, rekao je Ljubomir Marić, ministar za lokalnu samoupravu. 

Politička kriza izazvana opsrtukcijom opozicije još uvek traje, a jedan od uslova postavljenih vlasti je i povlačanje sporazuma o Zajednici, a pitanje je šta se zbog ovakve odluke može očekivati u narednim danima?

,,Očekujem od opozicije da poštuje odluku Ustavnog suda jer su upravo oni zahtevali preispitivanje sporazuma o ZSO. Bilo bi politički korektno da se ne prave poeni na ZSO već da se svi okrenemo ka ekonmskom razvoju i boljem standard građana”, kazao je Vladeta Kostić, predsednik opštine Gračanica.

Sporazumom iz avgusta predviđeno je da se statut Zajednice srpskih opština usvoji 25. decembra, što je sada gotovo neizvodljivo. I pored toga sprski zvanični očekuju da će zajednica biti uspostavljena do sredine naredne godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš