Od početka epidemije na Kosovu preminulo 596 osoba

U poslednja 24 sata registrovan je 71 novi slučaj zaraze virusom Kovid 19, od 612 tesitirana uzorka, podaci su Nacionalnog Instituta za javno zdravlje i ministarstva zdravlja Kosova. Oporavilo se 163 pacijenata, dok su 7 osobe preminule od posledica ovog virusa. Prema poslednjim podacima od posledica korona virusa u srpskim sredinama preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije na Kosovu preminulo 596 osoba

Od početka epidemije do danas oporavilo se 11.435 pacijenata, navodi se u saopštenju Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, ukupan broj preminulih od posledica koronavirusa je 596, dok je još uvek aktivno 2.606 slučajeva.

“Najveći broj novozaraženih registrovan je u Prištini 13, Uroševcu 7, Peći 5, Kosovu Polju, Đakovici, Podujevu, Prizrenu i Orahovcu 4, Gnjilanu, Srbici i Vučitrnu 3, Mitrovici i Dragašu 2, i sa po jednim slučajem u Drenici, Kamenici, Klini, Lipljanu, Mališevu, Mamuši, Štimlju, Suvoj Reci i Elez Hanu ili Đeneral Jankoviću”, navodi se u saopštenju Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Premijer Kosova, Avdulah Hoti napisao je na Fejsbuku da je opasnost od zaraze i dalje veoma visoka, uprkos padu brojeva zaraženih poslednjih dana.

„Potrebna nam je puna mobilizacija svih da bismo spasili živote onih koji su najugroženiji, posebno sada kada idemo ka jeseni, kada će takođe biti i sezonskog gripa“, napisao je on.

Ministar zdravlja na Kosovu Armend Zemaj i Ministar prosvete Ram Ljikaj poručili su na konferenciji za medije da je odluka o otvaranju škola bila najteža i da će pratiti situaciju. Nova školska godina za učenike koji nastavu pohađaju po kosovskom sistemu počinje sutra, a prvi čas biće posvećen pandemiji.

“Sa punom odgovornošću tvrdim, da će biti discipline, tražiće se odgovornost i nećemo dozvoliti da se vratimo u situaciju koja može da pogorša stanje građana. Preduzete su sve mere u saradnji sa svim nadležnim organima koji su zaduženi za sigurnost od Kovida-19”, poručio je Armend Zemaj.

"Svi su dužni da nose maske, ministarstvo je juče i danas distribuiralo oko pola miliona maski školama na Kosovu. Zbog ozbiljnog zdravstvenog stanja 300 nastavnika neće biti u procesu nastave, ali će biti plaćeni", rekao je Ljikaj.

Po najnovijim rezultatima koji su pristigli u srpskim sredinama je od 44 uzoraka, registrovano pet novih slučajeva koronavirusa.

„Imamo 5 novozaraženih, 1 iz Štrpca i 4 iz Kosovske Kamenice i 8 izlečenja...Lica iz Kosovske Kamenice, radi se o licima koja su bila sa pozitivnom osobom, lakše su kliničke slike, gotovo da su i bez simptoma, tako da je to dobra vest. Taj podatak da je 4 osobe možda malo diže paniku, ali kada znamo da su lica iz kontakta i da su gotovo bez simptoma, nije tako loša situacija. Od poslednjeg izveštavanja nažalost imamo i jednog premunulog iz Štrpca“, poručio je epidemiolog dr Aleksandar Antonijević.

Situacija na severu Kosova je stabilna i pod kontrolom kada je reč o koronavirusu. Poslednjih nedelja broj pacijenata je smanjen.

“Pošto je broj pacijenata testiranje se obavlja tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom i taj broj je u znatnom padu. Ranije smo imali 30-40 pacijenata koji su pozitivni na korona virus, sada je taj broj 3, 4 do 5 maksimum. Nadam se da ako se ovako nastavi sa pridržavanjem mera taj broj će biti u opadanju, jedino sad te promene koje se dešavaju mislim na očekivani virus sezonskog gripa da nešto promeni situaciju i sad broj ljudi koji se vraća u kolektive, jer škole kao što znamo rade online, tako da videćemo da li će to nešto promeniti….Na Infektivnom odeljenju su kod nas tri pacijenta koja su kovid pozitivna, u trijažnom centru je taj broj nešto malo veći, 5 pacijenata pod sumnjom na kovid, ali nakon testiranja videćemo da li se radi o respiratornim infekcijama ili je u pitanju kovid infekcija, tako da je ukupan broj 8 pacijenata, s tim što je za troje potvrđeno da se radi o kovid pacijentima, niko nije na respiratoru tako da je to jedan od pokazatelja dobre opšte situacije trenutno”, dr Danica Radomirović, načelnica infektivnog odeljenja KBC u Severnoj Mitrovici.

Trenutna situacija u Pomoravlju je dobra napominju iz Zdravstvenog centra Gnjilane.

“Ležeće pacijente u kovid odeljenju nemamo, za sad je sve pod kontrolom, ali smo mi spremni za bilo šta. PSR testove vršimo tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom, a brze testove radimo svakodnevno”, rekao je za RTK2 glavni tehničar Zdravstvenog centra Gnjilane Sreten Trajković.

Građani centralnog Kosova su i dalje na oprezu zbog korona virusa.

„Oprezni smo još uvek, nosimo masku“.

„Mi vodimo računa, nego neko ne vodi računa, zato što ja imam utisak da više povećavaju nego što je istina. Nosim masku obavezno, za svaki slučaj, više je strah od toga, moramo da se pazimo dok možemo“, rekli su građani Prištine.

„Niti sam se plašio, niti ću da se plašim, sve je to igra. Očekujemo da bude bolje, da mere budu bar malo ublažene“, kaže meštanin Gračanice.

Iako je situacija stabilna lekari i dalje apeluju građanima da poštuju socijalnu distancu i nose maske.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš