Od danas obavezna zimska oprema

Od 15. novembra je obavezno korišćenje zimskih guma na vozilima. Ključ bezbednog učesća u saobraćaju u zimskom periodu leži u blagovremenoj pripremi četvorotočkaša. Bajram Krasnići iz Policije Kosova ističe da je Zakonom o saobraćaju predviđena zamena sva četiri pneumatika iIi posedovanje zimskih lanaca, kao sastavnog dela obavezne opreme.

Od danas obavezna zimska oprema

“Svi vozači moraju imati zimsku opremu u vozilima. Kosovska policija je napravila operativni plan kojim je predviđeno dodatno patroliranje na putevima, kako bi bilo što manje saobraćajnih nezgoda. Za sve one koji prekrše pravila biće izricane kazne. Za nedostatak zimske opreme kazne su do 40 evra za privatna lica, a do 150 evra za pravna. Obavezna upotreba zimske opreme važi do 15. marta naredne godine”, istakao je Bajram Krasnići iz Policije Kosova.

Iz saobraćajne kontrole stižu prave preporuke.

"Svaki vozač je dužan da na vozilu poseduje odgovarajuću opremu za zimske uslove. Sva vozila moraju imati zimske gume marke M plus S ,a takođe je obavezna i upotreba lanaca. Debljina šara na pneumaticima je za putnička vozila minimum 2 mm, dok je za teretna vozila i autobuse predviđena dubina šara od 4 mm", zaključio je Nedžat Haljili saobraćajni inženjer.

Vulkanizeri savetuju proveru ispravnosti vozila pre početka zimske sezone.

"Zakonom je predviđeno obavezna upotreba zimske opreme.Kao što možete da vidite imamo dosta posla i sve dizalice su nam zauzete, stavljaju se zimske gume, proverava se antifriz, proverava se trap i vrše se opravke, ukoliko je potrebno. U zavisnosti od profila guma, minimalni izdatak je oko 120 evra, a za novije modele automobila i mnogo više", kaže automehaničar Nikola Arsić.

Iako snega ni jačeg mraza  još uvek nema, vozači uglavnom spremno dočekuju zimsku sezonu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš