Od 1. marta na Kosovu više desetina TV kanala i radio stanica bez licence za emitovanje?

Ukoliko do 1. marta ne plate taksu za licencu za emitovanje za prethodnu godinu - 40 televizija, radio stanica i kablovskih operatora izgubiće ovu licencu, saopšteno je iz kosovske Nezavisne komisija za medije.

Od 1. marta na Kosovu više desetina TV kanala i radio stanica bez licence za emitovanje?
Među najvećim dužnicima su, međutim, televizijski kanali i radio stanice "javnog servisa", a licencu za emitovanje bi mogli da izgube i oni koji svoj program emituju na srpskom jeziku, kao i kanal na srpskom jeziku Radio televizije Kosova - RTK2.

Iz Nezavisne komisije za medije navode da su omogućeni povoljni rokovi i da su oni i nekoliko puta produžavani, te da je prvi bio 31. mart prošle godine, a da je zatim on pomeren za kraj 2015. uz mogućnost plaćanja duga u ratama

.Listu TV kanala i radio stanica, kao i kablovskih operatora koji bi mogli da izgube licencu možete pogledati OVDE i OVDE.

"NKM zadnji put poziva neodgovorne operatore da izvrše svoje zakonske obaveze o taksi za licencu za 2015. godinu do datuma - 01. mart 2016. Nakon 1. marta 2016 NKM će preduzeti zakonske kaznene mere protiv operatora koji ne ispune svoje zakonske obaveze za taksu za licencu za 2015," navode iz NKM.

Ipak, među najvećim dužnicima su televizijski kanali i radio stanice "javnog servisa", kao što su RTK1, „Radio Kosova 1“ i „Radio Kosova 2“. Među onima koji, takođe, mogu da izgube licencu je i nekoliko lokalnih kanala i radio stanica na srpskom jeziku, kao i kanal RTK2. Njihovi dugovi se kreću od 540 evra do 1.890.

O NKM

Nezavisna komisija za medije je osnovana 2005. godine i, kako se navodi na njenoj zvaničnoj Internet stranici, odgovorna je za regulisanje, upravljanje i praćenje "spektra radiodifuznih frekvencija" na Kosovu i nezavisni je organ.

Ova komisija, takođe, izdaje licencu "javnim i privatnim emiterima, donosi i sprovodi politiku emitovanja i reguliše prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih lica koja pružaju audio i audiovizuelne medijske usluge."

NKM se bavi licenciranjem TV i radio stanica, ali i kablovskih operatora. Ukupno licenciranih TV i radio stanica na srpskom jeziku je 5, odnosno 22, a uz četiri licencirana kablovska operatera čiji su vlasnici Srbi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš