Šef OEBS-a medijima posle teksta o "ruskom špijuniranju

Obezbedite poštovanje za istinu i oslonite se na kredibilne informacije

Obezbedite poštovanje za istinu i oslonite se na kredibilne informacije

“Pozivam sve novinare i urednike da obezbede u njihovom radu poštovanje za činjeničnu istinu i oslone se na kredibilne informacije. Štampani, internet, radio i televizijski mediji, a naročito javni servis, imaju obavezu da saslušaju i predstave sve strane jedne priče,” ovako se šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu (Jan Braathu) obratio javnosti i medijima nakon što je Kosovski javni servis (RTK) u sredu objavio tekst pod naslovom "Razotkrivena mreža ruskog špijuniranja na Kosovu", u kojem se navodi da "na Kosovu postoji mreža saradnika obaveštajnih službi Ruske federacije, koji su predvođeni D.T.", a da "poznati srpski novinar B.N. sa Kosova, iz Gračanice, prikuplja sredstva iz zapadnih zemalja prisutnih na Kosovu", insinuirajući tako da je B.N. ruski špijun. 

Jan Bratu je podsetio na ključnu potrebu da mediji na Kosovu, kako je u saopštenju za štampu naveo, održe etičke i profesionalne standarde novinarstva i da se uzdrže od objavljivanja materijala koji bi "mogao prouzrokovati tenzije ili nepravedno povrediti lični i profesionalni integritet ljudi".

“Profesionalno novinarstvo je temelj demokratije i stabilnosti u svakom društvu. Ova ideja je veoma važna u političkoj atmosferi nakon skorašnjih događaja,” dodao je Bratu.

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su prethodno Sud časti i Savet za štampu da se izjasne o odgovornosti urednika kosovske televizije za objavljivanje ove vesti,

"RTK je prekršila profesionalne standarde objavljivanjem ovog nepotpisanog teksta, u kojem se bez dokaza grupa ljudi optužuje za špijunažu u korist Rusije i dovode u životnu opasnost. Zahtev novinarskih udruženja je da se tekst, takođe, povuče sa zvanične Internet stranice RTK-a, kao i iz ostalih medija koji su ga preneli," naveo je DNKiM.

Tekst je, međutim, još uvek dostupan na Internet stranici kosovskog javnog servisa. 

Izvor: (kossev)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš