Obeležen svetski dan deteta

Širom sveta se obeležava Međunarodni dan deteta. Uobičajeno je da se na ovaj dan govori o pravima dece i njihovoj dobrobiti, kao i da se organizuju manifestacije namenjene deci. Iako je dosta urađeno na unapređenju i stvaranju što boljih uslova za decu, na Kosovu i dalje postoje veliki problemi i izazovi sa kojima se deca suočavaju.

Obeležen svetski dan deteta

Dečija prava su utvrđena Konvencijom o pravima deteta usvojenom od strane Ujedinjenih nacija 1989. godine, a osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju. U cilju promocije dečjih prava, širom Kosova organizovane su različite aktivnosti.

"Danas je poseban dan za decu, 1. jun je dan kome se raduje svako dete. Zahvaljujemo se našoj školi koja nam je omogućila da učestvujemo u ovim aktivnostima’’, rekla je devojčica.

‘’Radujemo se ovim aktivnostima. Poželeo bih svakom detetu da ima učiteljicu kao mi. Da li znaš neko dečje pravo? Deca imaju pravo na igru i školovanje, svako dete treba da ostvaruje svoja prava na bezbrižno detinjstvo’’,  kaže dečak.

‘’Save the children’’ je međunarodna organizacija koja funkcioniše na Kosovu od 1997 godine i bavi se pravima deteta. Iz ove organizacije poručuju da se još uvek mora raditi na poboljšanju ambijenta u kojem će deca na Kosovu moći da ostvare svoja prava, da rastu i razvijaju svoje potencijale.

‘’Ove godine 'Save the children' obeležava 100 godina postojanja. Danas je značajan dan,  s obzirom da na  Kosovu ima još uvek prostora za razvoj dečjih prava, još uvek ima posla za institucije koje se bave dečijim pravima, za edukaciju, razvoj i za više poštovanja dečjih prava na Kosovu. Potrebno je poboljšati obrazovanje dece do 5 godina. U ranom detinjstvu kada se najviše razvija dečji mozak, deca u tom uzrastu nemaju dovoljnu podršku u smislu obrazovanja. Organizacija 'Save the children' želi da to promeni. Radimo u saradnji sa Vladom  kako bi doneli  zakon koji bi podržao decu’’, istakao je Veton Krueziu,  ispred organizacije ‘’Save the children’’.

Još jedna od aktivnosti koja je održana u Prištini, povodom Međunarodnog dana deteta jeste i akcija Auto moto saveza Kosova,  koji su na vrlo zanimljiv način pokazali deci osnovna pravila u saobraćaju.

''Mogu da vam kažem da sam vrlo iznenađen jer sva deca znaju saobraćajne znakove , dosta su pripremljena, verujem da su im roditelji pokazali. Mogu vam reći da deca žive svakim danom sve bolje , celokupno društvo se mora angažovati kako bi deci omogućili da žive bezbednije'' , naglasio je Aslan Plana, saobraćajni inžinjer.

Šef kancelarije UNICEF-a na Kosovu Murat Sahin je na Međunarodni dan deteta poručio da se treba udvostručiti ulaganja za decu, posebno u njihovo rano obrazovanje i podizanje kvaliteta obrazovanja za mlade na Kosovu.

''1. jun je poziv za sve nas da se okrenemo investicijama za bolji život naše dece. Video sam decu sa smetnjama u razvoju koji nisu odustali i postali su inspiracija svojim vršnjacima, novim projektima i rešenjima koja su osmislili za svoje zajednice. Međutim, ostvaren je mali napredak u pogledu prava osoba sa invaliditetom i njihova integracija u društvo ostaje izazov zbog ograničene podrške, neadekvatnih zdravstvenih usluga i lošeg  pristupa postojećim uslugama. Kosovo treba da obezbedi da deca sa smetnjama u razvoju pohađaju javne škole zajedno sa svojim vršnjacima“,  rekao je šef kancelarije UNICEF-a na Kosovu Murat  Sahin.

Prema Podacima UNICEF-a na Kosovu još uvek ima 20% dece koja žive u siromaštvu. Upis dece u osnovno i niže srednje obrazovanje je 95,6%. Broj dece do 5 godina koja pohađaju predškolske licencirane ustanove i dalje je vrlo nizak (4,9%), dok  19,1%  dece do 6 godina pohađa predškolsko obrazovanje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš