Obeležen nacionalni dan turske zajednice

23. april se na Kosovu od 2008 godine obeležava kao nacionalni dan turske zajednice. Na konferenciji koja je održana povodom ovog dana u Vladi, zaključeno je da je turski narod koji živi na Kosovu dao veliki doprinos u Izgradnji i razvoju Kosova, i da je dužnost ove Vlade da radi na poboljšanju uslova života turskoj zajednici na Kosovu.

Obeležen nacionalni dan turske zajednice

Turska zajednica na Kosovu je održiva i integrisana, aktivna je u svim aspektima kulturnog, društvenog i političkog života,  al i pored  toga brojnim turskim porodicama koje žive u Prištini glavni problem i dalje predstavlja nezaposlenost. Porodica Nobrda je sačuvala staru tradiciju i još uvek se za sve  praznike okuplja tokom praznika.

“Život teče, hteo to ili ne, ali svi mi imamo problema, jedan od najvećih je nezaposlenost. Postoji razlika, jer dok su naši roditelji i stariji ljudi bili, imalo je veće poštovanje, bilo je drugačijeg reda, mi smo posle iftara odlazili u  čajdžinice, razgovarali, družili se, danas je sve to drugačije uglavnom se sakupljamo po kućama”, rekao je Muamer Nobrda iz Prištine.

Predstavnici Vlade Kosova istakli su da je dobra saradnja Kosova i Turske od ranije poznata. Poslanica koja predstavalja tursku zajednicu u Parlamentu Kosova Mufera Sinik Sirbica skrenula je pažnju na problem nezaposlenosti al i problem upotrebe udžbenika na turskom jeziku u školama na Kosovu.

,,Procenat zapošljavanja Turaka na Kosovu je sveden na minimum, o tome  govorim već tri godine i to zabrinjava tursku zajednicu. Voleli bismo da se nešto  uradi po tom pitanju, samo u roku od godinu dana 18 radnika turske zajednice  je otišlo u penziju ili sa Kosova. Za nas je takođe veoma bitno obrazovanje, iako druge zajednice imaju svoje udžbenike, to nije slučaj sa turskom i treba svi da uradimo nešto po tom pitanju”, istakla je poslanica u Skupštini Kosova Mufera Sinik Sirbica.

Ministar javne uprave Mahir Jagdžilar rekao je da se kao pripadnik turske zajednice oseća ponosnim što je na Kosovu ustanovljen dan obeležavanja turskog naroda koji  živi ovde.

„Turska zajednica i mi politički predstavnici svih ovih godina posle rata   doprineli smo izgradnji boljeg Kosova. Tražimo veće zastupanje u javnim institucijama kao i veću podršku kada je u pitanju zapošljavanje  turaka na Kosovu’’, rekao je Mahir Jagdžilar, ministar javne uprave.

Najveća podrška turskoj zajednici na Kosovu i dalje su familije i prijatelji koji žive u Turskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na Kosovu živi 1, 08 odsto, odnosno oko 19.000 pripadnika turske zajednice.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš