Obavezna samoizolacija od nedelju dana za strane državljane sa negativnim testom

Kosovski građani iz dijaspore i strani državljani počeli su da pristižu na Kosovo pred predstojeće praznike, ali zbog pandemije kovid -19 moraće da poštuju sve mere koje su na snazi, prenosi Koha.

Obavezna samoizolacija od nedelju dana za strane državljane sa negativnim testom

Prema merama koje su na snazi svi strani državljani koji ulaze na Kosovo, a dolaze iz visoko rizičnih zemalja, prema službenoj listi ECDC, moraju posedovati RT-PCR test sa negativnim rezultatom na kovid -19, zasnovan na principu reciprociteta.

Ukoliko su strani državljani  putnici u tranzitu na međunarodnom aerodromu Adem Jašari nije potreban negativan RT-PCR testu, pod uslovom da potpišu izjavu da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova.

Prilikom ulaska stranih državljana preko kopnenih graničnih tačaka, za odlazak sa međunarodnog aerodroma "Adem Jašari", nije potrebna potvrda za negativni RT-PCR test, već su dužni da poseduju avionsku kartu i da potpišu izjavu da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova.

Profesionalni prevoznici (vozači) ne moraju imati negativan certifikat o PCR testu, pod uslovom da se poštuje protokol za međunarodni transport.

Za organizovani prevoz autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom nije potreban negativni RT-PCR test, pod uslovom da je potpisana izjava da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati.

Strani državljani koji imaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak na Kosovu, po ulasku na Kosovo moraju posedovati negativan RT-PCR test, urađen najkasnije 72 sata pre ulaska na Kosovo.

Strani državljani su sa negativnim testom dužni su da provedu u samoizolaciji sedam dana.

Stranim diplomatama na Kosovu kao i članovima njihovih porodica, nije potreban negativni RT-PCR test.

Stranim državljanima kojima je zakazano lečenje u zdravstvenim ustanovama na Kosovu moraju posedovati negativan TR-PCR test, urađen najkasnije 72 sata pre ulaska na Kosovo.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš