NVO: Porodično i grupno glasanje slabosti izbornog procesa

Nevladine organizacije na Kosovu, koje su izrazile interes za nadgledanje vanrednih parlamentarnih izbora 6. oktobra, kažu da su fokusirane na neka pitanja koja su u prošlim procesima identifikovana kao nepravilnosti i kršenja, piše Ljajmi.net.

NVO: Porodično i grupno glasanje slabosti izbornog procesa

Porodično glasanje i pritisak na birače samo su dva od pitanja koja se navode kao slabosti nakon izbornog procesa na Kosovu.

Demokratija u akciji je mreža 10 organizacija članica i 38 partnerskih organizacija koje će pratiti izborni process, a Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova precizirao je da će na dan izbora biti raspoređeno više od 2.000 posmatrača.

Na osnovu prošlih parlamentarnih, ali i lokalnih izbora, Cakoli navodi da su  očekivanja da će se nepravilnosti na kraju ponoviti.

"Očekujemo da ćemo možda imati grupno glasanje, porodično glasanje i druge vrste glasanja, koje nisu dozvoljene Zakonom o opštim izborima, ali i drugim propisima Centralne izborne komisije", rekao je Cakoli.

Ukazuje da će se političke stranke nadgledati i tokom predizborne kampanje jer prečesto krše izborni zakon i propise.

Prema njegovim rečima, na poslednjim izborima političke stranke su činile različite greške i zloupotrebe, počev od učešća dece u kampanjama do korišćenja državnih resursa u stranačke svrhe.

Cakoli, međutim, kaže i da su očekivanja da će doći do poboljšanja, jer su se i same političke stranke obavezale da neće ponoviti neke od kršenja koja su uslijedila nakon izbornih procesa u prošlosti.

„Moraju poštovati brojne memorandume koji su potpisani za poboljšanje izbornog procesa. Očekujemo da će kampanja proteći glatko“,  rekao je Cakoli.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš