Nove mere na Jarinju: Putnici prolaze samo uz sve neophodne provere, čekanje do sat i po

Na Kosovu su danas na snagu stupile nove mere zbog pogoršane epidemiološke situacije, pa da bi se ušlo preko prelaza Jarinje građani moraju da ispune znatno strožije uslove. Kako se uverio reporter Kosovo onlajna na licu mesta primetna je veća gužva - za ulaz na Kosovo na ovom prelazu čeka se i do sat i po, dok su gužve i na izlazu.

Nove mere na Jarinju: Putnici prolaze samo uz sve neophodne provere, čekanje do sat i po

Prema rečima građana koji ulaze na Kosovo iz pravca Srbije, pripadnici Kosovske policije traže potvrdu o vakcinaciji barem jednom dozom, PCR test na koronu ne stariji od 72 časa ili antigenski star najviše 48 sati.

Uglavnom svi imaju spremnu dokumentaciju i nismo primetili da je u prepodnevnim satima danas bilo mnogo slučajeva vraćanja putnika.

"Čekali smo trideset minuta, dali smo potvrdu o vakcinaciji i dokumenta", rekao nam je jedan od srpskih putnika, koji je dodao da mu je rečeno da može bez provere da uđe preko Jarinja ako se van teritorije Kosova nije zadržao duže od 12 sati.

I ostali su imali slično iskustvo, ali se dešava da čekanje potraje i do sat i po, u zavisnosti od broja vozila.

Dakle, svi oni koji planiraju da putuju na Kosovo treba sa sobom da imaju dokaz o vakcinaciji ili potvrdu o negativnom testu, u suprotnom neće moći da uđu.

Kako smo videli na licu mesta, kolone vozila su dugačke i do nekoliko kilometara, a primetna je veća gužva na izlazu sa Kosova, gde u redovima stoje uglavnom Albanci koji se, posle završenih odmora, vraćaju u zemlje Zapadne Evrope.

Od zaposlenih na administrativnom prelazu Jarinje nismo uspeli da dobijemo izjavu o tome šta je sve neophodno za ulaz na Kosovo, već su nas za te informacije uputili na Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini i kosovsku vladu. 

Prema novim merama koje su danas stupile na snagu, međutim, predviđeno je da sve osobe koje ulaze na Kosovo moraju da ispune jedan od više predviđenih uslova, tj. da sa sobom imaju barem jedan od sledećih dokumenata:

– Potvrdu o vakcinaciji - da su potpuno vakcinisani ili da su primili prvu dozu

– Potvrdu o negativnom PCR testu ne starijem od 72 časa ili potvrdu da je osoba preležala kovid, ali koja nije starija od 21 dana

– Pozitivan rezultat serološkog testa na antitela, izdat pre najviše 30 dana

– Potvrdu o negativnom brzom testu, ne stariju od 48 časova

U slučaju da građani Kosova i osobe sa privremenim ili stalnim boravkom na Kosovu ne ispunjavaju ove uslove, posle ulaska na Kosovo u obavezi su da budu u sedmodnevnoj izolaciji.

Ova odluka ne važi za osobe koje su u tranzitu i koje će napustiti Kosovo u roku od tri sata od ulaska na Kosovo, kao ni za prevoznike pod uslovom da poštuju protokol o međunarodnom transportu radi prevencije kovida.

Od ovih mera izuzete su i strane diplomate koje su akreditovane na Kosovu, kao i osobe mlađe od osamnaest godina.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš