Nova odluka: Institucije da hitno prekinu seminare, radionice... da ih zamijene online!

Ministar zdravlja Armend Zemaj potvrdio je novu odluku. Prema njegovim riječima, sve centralne i lokalne institucije trebale bi hitno zaustaviti seminare, radionice i druge oblike organizacije gdje se okupljaju ljudi, kao i razne, nepotrebne aktivnosti. Preporučuje se korištenje internetskih oblika sastanaka, rada i drugih aktivnosti.

Nova odluka: Institucije da hitno prekinu seminare, radionice... da ih zamijene online!

"Policija Kosova i svi inspektorijati bez razlike, zajedno sa opštinama i štabovima za vanredne situacije, moraju hitno djelovati kako bi sprečili pogoršanje situacije", rekao je.

Potpuna reakcija ministra Zemaja:

Obavjestili sve centralne i lokalne institucije, Policiju Kosova, Zdravstvenu inspekciju, Sanitarnu inspekciju i druge stranke koje imaju direktno učešće u borbi protiv virusa Covid 19, da primjene nove odluke u skladu sa situacijom.

Sve centralne i lokalne institucije moraju hitno zaustaviti seminare, radionice i druge oblike organizacije gdje se okupljaju ljudi, kao i razne, nepotrebne aktivnosti. Preporučuje se korištenje internetskih oblika sastanaka, rada i drugih aktivnosti.

Policija Kosova i svi inspektorijati bez razlike, zajedno sa opštinama i štabovima za vanredne situacije, moraju hitno djelovati kako bi sprečili pogoršanje situacije.

Zajedno, inspekcije bi trebale nastaviti ubrzanim tempom, novčane kazne treba izreći prema Zakonu o kontroli pandemije Covid-19 i strogo ih provoditi, bez izuzetka.

Svaka institucija bi se trebala ponašati u skladu sa zakonom, a sljedećih dana bit će objavljen izvještaj o poduzetim aktivnostima za sprečavanje novog vala, koji u okolnostima sezonske gripe i drugih mogućih virusa može prouzrokovati pogoršanje pandemijske situacije.

Takođe, testiranje u školama širom zemlje se nastavlja. Do danas je testirano 410 škola, od kojih je 10 po preporuci NIJZK prešlo sa scenarija A na scenarij C. Ove sedmice tri su prešle na scenarij C.

Danas su testiranja postigla rekord u roku od 24 sata. Obavljeno je 1.028 testova, od čega 148 pozitivnih slučajeva i nije bilo smrtnih slučajeva od Covid-19.

Sve što nam treba u ovom trenutku je: disciplina, maska, distanca i higijena moraju se strogo provoditi.

Štiteći sebe, štitimo porodicu, jedni druge i državu.

Zajedno ćemo uspjeti!

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš