NISMA-AKR ipak iznad cenzusa?

Koalicija NISMA-e Fatmira Ljimaja i AKR Bedžeta Pacolija ući će u sastav Skupštine Kosova, tvrdi Bota Sot pozivajući se na „dobro informisane izvore unutar ove stranke i Centralne izborne komisije.

NISMA-AKR ipak iznad cenzusa?

Kako navode izvori ovog lista, ova predizborna koalicija osvojiće 5,04 odsto glasova i 6 mesta u kosovskom parlamentu.

Dva od ovih šest mesta pripašće Pacolijevoj AKR, a četiri NISMA-i.

Ukoliko ova koalicija zaista pređe cenzus, promeniće se i raspodela glasova drugih partija. Prema trenutnoj projekciji glasova, a koja ne uključuje ovu koaliciju u sastav Skupštine,  Samoopredeljenje će imati 31 poslanika, a LDK 30, što je dovoljno da ove dve partije same formiraju vladu.

Međutim, ukoliko NISMA-AKR dobiju poslanička mesta, LVV i LDK bi mogle da imaju po 28 mesta, čime bi izgubili većinu u parlamentu i morali da uključe bar još jedan politički subjekt u koalicionu vladu.

Inače, NISMA-AKR su još od prvog dana nakon izbora najavljivali da će proći cenzus nakon prebrojavanja uslovnih glasova i glasova iz dijaspore, a tražili su i ponovno brojanje glasova zbog tehničkih grešaka na obrascima CIK-a.

Zahtev za ponovno brojanje svih glasova tada je odbijen, ali je naloženo ponovno brojanje glasova sa 314 biračkih mesta na kojima je utvrđeno da je zaista bilo grešaka koje su nastale pri štampanju formulara. Proces ponovnog prebrojavanja počeo je ovog vikenda, a očekuje se da se do večeras završi ponovno brojanje, javila je ranije danas Koha pozivajući se na izjave zvaničnika.

Istovremeno, Burim Ahmetaj, koordinator u Centru za brojanje i rezultate, za Kohu je najavio da bi prebrojavanje uslovnih glasova moglo početi za „dva do tri dana“. On ipak ne očekuje da će ponovno brojanje imati znatan uticaj na raspodelu glasova.

„Iz prvih revizija koje smo obavili, kod subjekata se ne vidi neka velika razlika, dok kod dela kandidata, budući da su formulari objavljeni, svako može da izvrši upoređivanja pre i posle ponovnog brojanja. Dakle, što se tiče političkih subjekata, netačno beleženje glasova, osim tehničke greške na formularima, nije napravilo neku razliku u glasovima kod drugih subjekata“, izjavio je on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš