Nemačka razmatra zahtev Kosova oko isteklih pasoša

Savezna vlada Nemačke razmatra zahtev kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje da se dozvoli kretanje kosovskih državljana sa isteklim pasošima.

Nemačka razmatra zahtev Kosova oko isteklih pasoša

 

Svečlja je ovaj zahtev uputio Nemačkoj 6. januara, pošto Kosovo već nekoliko meseci ima problema sa obezbeđivanjem neophodnog materijala za izradu pasoša.

Ambasada Nemačke na Kosovu potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je prihvatila ovaj zahtev.

"Zahtev je trenutno na razmatranju u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova", navodi se u odgovoru Ambasade.

Ambasada Nemačke je dodala da je Svečlja zatražio da se "dozvoli ponovni ulazak u Nemačku državljanima Kosova koji žive u Nemačkoj sa važećom boravišnom dozvolom, te bebama sa kosovskim državljanstvom koje su rođene u Nemačkoj i koje još uvek nisu dobile kosovski pasoš."

Radio Slobodna Evropa je 10. januara objavio izjave građana Kosova koji su se poslednjih meseci suočavali sa brojnim problemima oko putovanja, jer Agencija za civilnu registraciju nije izdala pasoše, osim za hitne slučajeve. Razlog je, navode u institucijama, nedostatak materijala za izradu pasoša čija se isporuka očekuje krajem januara.

Višemesečni problemi sa izradom dokumenata

Kosovo se od oktobra prošle godine suočava sa nedostatkom materijala za izradu nekih dokumenata. U poslednje vreme najveći problemi su bili sa izradom pasoša, dok je pre toga mesecima bilo problema i sa izradom ličnih karata.

Iako u nadležnom ministarstvu kažu da nema problema sa izdavanjem vozačkih dozvola, pojedini građani sa kojima je RSE razgovarao su potvrdili da mesecima čekaju na dobijanje ovih dokumenata.

Nora Fetoši, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova, rekla je da kompanija koju je Vlada ugovorila da isporučuje materijal za izradu pasoša, nije obezbedila ovaj materijal.

"Kao i mnoge druge zemlje, i mi se suočavamo sa poteškoćama u snabdevanju materijalima, teškoćama koje su prouzrokovane globalnom krizom i pandemijom COVID-19", rekla je Fetoši za RSE.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 10. januara saopštilo da se do kraja ovog meseca očekuje obnavljanje snabdevanja materijalom za izradu pasoša.

Firma sa kojom je Vlada Kosova ugovorila isporuku, kako saznaje RSE, je nemačka kompanija "Veridos".

Ni Ministarstvo unutrašnjih poslova ni ova kompanija još nisu odgovorili na pitanja RSE o detaljima ugovora za ovu nabavku.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš