Nema saglasnosti oko proglašenja vanrednog stanja

Nema dogovora ili približavanja stavova između kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Aljbina Kurtija oko proglašavanja vanrednog stanja kao mere za prevazilaženje situacije izazvane koronavirusom, javlja Gazeta Ekspres.

Nema saglasnosti oko proglašenja vanrednog stanja

Dok Hašim Tači insistira na proglašenju vanrednog stanja, premijer Kurti to ne podržava. Vlada Kosova kaže da institucije dobro upravljaju i u potpunosti kontrolišu situaciju nastalu nakon širenja koronavirusa na Kosovu.

Prema zvaničnicima vlade, još uvek nisu iscrpljene sve mogućnosti za suočavanje sa trenutnim okolnostima.

Erzen Vranići, politički savetnik kosovskog premijera rekao je za Radio slobodna Evropa da je vanredno stanje jedino rešenje kada su sve mogućnosti iscrpljene i institucije ne mogu da se izbore sa situacijom.

“Za sada institucije u potpunosti upravljaju situacijom. Ljudski potencijali, bolnice, bezbednost i snabdevanja osnovnim životnim namirnicama, bilo da se radi o hrani ili higijeni, je na zadovoljavajućem nivou”, rekao je Vranići.

Kosovski predsednik Tači rekao je u nedelju da bi državne institucije trebalo da budu spremne da proglase vanredno stanje posle smrti prve osobe od novog koronavirusa.

“Moramo pomoći lekarima tako što ćemo ostati zatvoreni u našim domovima i tako umanjiti šanse da se virus dalje širi. Državne institucije moraju biti spremne da ako je neophodno proglase vanredno stanje. Zajedničkim zalaganjem prevazići ćemo ovaj izazov”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Pre njega, Vlada Kosova je saopštila da će preispitati situaciju ukoliko se u datom periodu stvore okolnosti za proglašavanje vanrednog stanja.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia pozvao je kosovskog premijera da predloži vladi dodatne mere protiv koronavirusa radi zaštite javnog zdravlja, ali nije spomenuo vanredne mere.

“O tim merama danas će se razgovarati sa resornim ministarstvima i biće predstavljene na sednici Vlade Kosova. Sve ove mere biće tačno objašnjene građanima nakon što budu usvojene“, napisao je Vitia u postu na Fejsbuku.

Ali lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, čija se stranka nalazi u vladajućoj koaliciji sa Pokretom Samoopredeljenje, smatra da bi Kosovo trebalo da proglasi vanredno stanje.

Rekao je da se Pokret Samoopredjeljenje u vladajućoj koaliciji ponaša neodgovorno, dodajući da bi bio srećan da se svi potencijali aktiviraju kako bi se suočili sa opasnošću koja preti ne samo Kosovu već i celom svijetu.

“Susedne zemlje primenjuju sve mere, uključujući vanredno stanje i policijski čas. Pre pet dana  sam došao na ideju primene vanrednih mera, jer sam bio i uveren sam da niko ne bi mogao sprečavati bilo koga da radi svoj posao u ovoj situaciji. Da nije vreme za merenje mišića, ko je najjači, već za ujedinjavanje mišića, za stvaranje sinergije, gde 1 + 1 daje 3”, napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Zbog dubokih neslaganja između DSK i PS, Mustafina stranka DSK, već je pokrenula zahtev za nepoverenje vladi i razmatra kako bi Skupština Kosova mogla da se sazove u ovim okolnostima sa pandemijom COVID-19, kako bi oborili vladu premijera Kurtija.

Analitičar Albert Krasnići smatra da bi institucije na Kosovu trebalo da budu veoma oprezne u proceni situacije stvorene pandemijom i uzmu u obzir loše zdravstvene i finansijske kapacitete koje Kosovo ima kao država u suočavanju sa ovim izazovom.

Krasnići takođe naglašava da bi predsednik Tači i premijer Kurti trebalo da više reaguju u ovoj situaciji.

“Zdravstvene i bezbednosne institucije moraju da utiču na odluku više od zahteva predsednika ili odbijanja premijera. S druge strane, građanima bi trebalo da budu jasne prednosti proglašavanja vanrednog stanja i šta gube tokom vanrednog stanja, jer će im osnovna prava biti ograničena”, rekao je Krasnići.

Kazao je da bi predsednik Tači i premijer Kurti trebalo više da reaguju na situaciju i na trenutak da odlože svoje političko rivalstvo jer je po njegovom mišljenju provociranje političkih kriza u ovom periodu nedopustivo.

Vlada Kosova je pre nekoliko dana proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu.

Prvi slučajevi koronavirusa na Kosovu potvrđeni su 13. marta. Do sada je zaražena 31 osoba a jedan pacijent je umro.  

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš