Nema detalja kada će biti predstavljen nacrt ZSO

Očekuje se da će se Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić ponovo sastati u Briselu u aprilu radi sprovođenja sporazuma koji su postigli u Ohridu.

Nema detalja kada će biti predstavljen nacrt ZSO

Na pitanje novinara da li je nacrt koji će biti predstavljen za formiranje ZSO spreman, premijer Kurti je rekao da će on i zamenik premijera Bisljimi prvo analizirati rezultate sastanka 4. aprila.

„...onda ćemo definisati naredne korake u aprilu mesecu tokom kojeg će biti sastanak na visokom nivou, ali još jednom naglašavam da ceo sporazum mora da se primeni i u okviru sporazuma imamo član, deseti što je za sprovođenje prethodnih sporazuma“, rekao je Kurti.

Politički analitičari ocenjuju da je Ohridski sporazum postavio neke stubove koje ne može da ospori nijedna strana, a da je teško očekivati da će biti konsenzusa oko nacrta.

„Zajednica je glavni problem i biće pomeranja sa pozicija i Kosova i Srbije, ali sa principima utvrđenim Ohridskim sporazumom, mislim da će međunarodna zajednica biti spremnija da prihvati i kosovske i srpske zahteve u okviru ovog sporazuma, u okviru odluke Ustavnog suda, državno uređenje Kosova, kako bi se došlo do nacrta prihvatljivog za tri stranke“, naglasio je Artan Muhadžeri, politički analitičar.

U međuvremenu, drugi analitičar Dorajet Imeri smatra da je sama činjenica da je pitanje samoupravljanja ili Zajednice odlučeno kao glavno ili prvo pitanje sa kojim će početi da se sprovodi dogovor stranaka bila strategija iz Beograda da se tada ometa sledeći proces u drugim tačkama sporazuma“.

„...Smatram da će biti povezano i održavanje izbora na severu Kosova, znajući da Srpska lista zbog orkestracije neće učestvovati na izborima“, dodao je Imeri.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko pokazatelja da je mogućnost sprovođenja punog sporazuma gotovo nemoguća.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš