Nastavak dijaloga poslednje sedmice januara

Sredinom meseca očekuje se sastanak predstavnika Beograda i Prištine na ekspertsko-tehničkom nivou, a dijalog dvojice premijera mogao bi biti organizovan u poslednjoj sedmici januara

Nastavak dijaloga poslednje sedmice januara

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu na nivou predsednika vlade Srbije i kosovskog premijera bistavljen najverovatnije u poslednjoj sedmici januara, saznaje Tanjug.

Sastanak je ranije načelno bio planiran za sredinu meseca, ali je kosovski premijer Isa Mustafa izjavio da Priština nastavak dijaloga uslovljava dobijanjem vizne liberalizacije za Kosovo.

Stoga prema informacijama Tanjuga, 13. januara u Beograd dolaze saradnici visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, kako bi se prevazišao najnoviji zastoj do kojeg ponovo dolazi zbog nespremnosti Prištine, koja je mesecima u političkoj blokadi upravo zbog protivljenja pojedinih političkih grupa sprovođenju Briselskog sporazuma.

Nakon toga, oko 18. januara mogao bi da se očekuje sastanak dve strane na ekspertsko-tehničkom nivou u Briselu, a u poslednjoj sedmici i sastanak premijera.

Mustafa je najavio da Priština za taj sastanak kvalifikuje pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja, a rekao je i da "ima i stvari koje su ostale nezavršene kao što je raspuštanje paralelnih srpskih struktura".

Priština, međutim, još nije sprovela Briselski sporazum u tački koja obavezuje na formiranje Zajednice srpskih opstina, kao i formiranje Specijalnog suda za zločine bivše OVK.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš