Povređeno nekoliko osoba

Nakon hapšenja, kosovska policija sprovodi Đurića ka granici sa Srbijom

Kosovska policija privela je u Severnoj Mitrovici šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića, a nakon davanja izjave u stanici u Prištini, policija sprovodi Đurića prema granici sa Srbijom.

Nakon hapšenja, kosovska policija sprovodi Đurića ka granici sa Srbijom

Tokom policijske akcije na severu Kosova čule su se sirene, a tokom akcije policije i bacanja suzavca nekoliko osoba je povređeno.

Jetljir Zuberaj, šef kabineta ministra spoljnih poslova, nakon policijske akcije je izjavio da "nijedna osoba ne sme da uđe na Kosovu bez dozvole". "Ko udje, biće uhapšen", napisao je Zuberaj na Facebooku.

U blizini glavnog mosta na Ibru okupilo se lokalno stanovništvo.

Policija je prethodno opkolila salu u Mitrovici gde se nalaze šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kojima je zabranjen ulazak na Kosovo. U gradu se čuju sirene, a bačen je i suzavac.

Šefu kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković pojavili su se uprkos tome što su im kosovske vlasti zabranile ulazak na teroritoriju Kosova. Kuda su Đurić i Selaković ušli na Kosovo zasad nije poznato, jer je kosovska policija provela mere kontrole na granici, kako bi im onemogućila ulazak, u skladu sa odlukom kosovskih vlasti.

"Za Srbiju, Kosovo i Metohija, sever Kosova i Metohije nije i nikada neće biti niti deo tzv. nezavisnog Kosova niti deo tzv. velike Albanije", kazao je Đurić na okruglom stolu o unutrašnjem dijalogu Kosova pod nazivom "Jačanje i opstanak srpskih institucija na Kosovu".

"Mi smo došli danas ovde u Kosovsku Mitrovicu kao što smo i obećali, kao što smo i dogovorili pre nekoliko dana kada smo na inicijativu Vučića sazvali ovaj okrugli sto da bi sa Srbima Kosova i Metohije razgovarali o budućnosti naše zemlje. Bez vas, bez Srba Kosova i Metohije, nema rešenja za Kosovo i Metohiju", rekao je Đurić.

"Baš onako kako mi danas nismo odustali, uprkos svim pretnjama, zabranama, kordonima i kontrolama, baš tako kako nisu uspeli da nas zaustave kao što nismo odustali od toga da dođemo, tako nečemo odustati ni od naše borbe za traženjem za rešenje koje Srbe i Srbiju ne unižava i ne ponižava", poručio je Nikola Selaković na skupu u Severnoj Mitrovici, sa kojeg je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić pozvao da se krene u samostalno formiranje Zajednice srpskih opština, navodeći da Albanci nisu u stanju to da urade.

"Pozivam i našu vladu, predsednika Republike Srbije, da nam pomogne da sačuvamo ovu našu slobodu, a Prištini poručujemo ne pretite nam nasiljem, primenom sile, ne podstičite mržnju jer mi odavde ne idemo", kazao je Rakić.

Kosovski ministar spoljnih poslova Behdžet Pacoli izjavio je prethodno u ponedeljak, nakon što kosovske vlasti nisu odobrile ulazak ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu i šefu vladine kancelarije za Kosovo Marku Đuriću, kako dvojica srpskih zvaničnika podstiču na mržnju.

"Gospodin Vulin je ministar odbrane Srbije. Mi nemamo nikakav problem sa našom odbranom, on je zadužen za drugu stranu granice, mi imamo KFOR i naše bezbednosne snage koje su zadužene za odbranu. Prema tome, nema nikakvog razloga da Vulin dolazi na Kosovu da propagira i izaziva mržnju. Prema tome, mi smo taj zahtev odbili", poručio je Pacoli u Prištini, na konferenciji za novinare nakon susreta u ponedeljak sa austrijskom ministarkom spoljnih poslova.

Odluku o zabrani ulaska Đuriću Pacoli je obrazložio slično:

"Gospodin Đurić, direktor kancelarije za Kosovo, i u četvrtak i u petak je podsticao na mržnju, nezadovoljstvo kod albanskog naroda, navodeći da će u svoje mesto da ode kad hoće i da nema ko da ga zaustavi. Mi smo mu rekli da mora da poštuje norme, da traži dozvolu 72 sata unapred. Dobili smo zahtev ali nismo mogli da mu danas odobrimo posetu."

Ministru kulture Srbije Vladanu Vukosavljeviću, koji je u ponedeljak i utorak trebalo da poseti manastire na Kosovu, ustvrdio je Pacoli, ulazak nije zabranjen, ali jeste sprečen iz bezbednosnih razloga samo na jednom graničnom prelazu.

Vukosavljeviću je, pojasnio je Pacoli, odobrena poseta preko graničnog prelaza Merdare, gde ga je čekao kosovski protokol i obezbeđenje. Međutim, istakao je Pacoli, on se pojavio na graničnom prelazu Jarinje i stoga nije imao dozvolu da uđe na taj prelaz gde mu iz bezbednosnih razloga nije dopušten ulaz.

Policija Kosova je saopštila prethodno da se Vukosavljević svojevoljno vratio sa graničnog prelaza Jarinje, iako mu je Ministarstvo spoljnih poslova odobrilo posetu Kosovu.

"Njegova poseta je bila planirana da se realizuje na graničnom prelazu Merdare koje povezuje Kosovo sa Srbijom", navodi policija, te dodaje kako, međutim, Vukosavljević nije došao tamo nego na prelaz Jarinje, takođe na severu.

Vukosavljević, saopštila je policija, "nakon ulaska nije nastavio dalje prema Sevrnoj Mitrovici, već se svojevoljno vratio nazad za Srbiju".

Srpski ministar je, međutim, izjavio novinarima na Jarinju da mu je kosovska policija oko 11.30 sati onemogućila prolaz, iako je njegova poseta uredno najavljena.

"Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan", rekao je Vukosavljević, koji je trebalo da poseti manastire na Kosovu.

"Ova odluka zaista predstavlja jedan ozbiljan gaf i veliki propust i ne doprinosi ukupnoj situaciji", prokomentarisao je.

Prethodno je šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ovo ministarstvo odbilo zahtev za posetu direktoru Kancelarije za Kosovo Marku Đuriću i generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću zbog, kako je rekao, "izjava koje podstiču na napetost situacije".

Zamenik komandira za region Sever Besim Hoti je potvrdio za RSE da se Marko Đurić u ponedeljak do iza 13 časova nije pojavio na graničnom prelazu Jarinje, na severu Kosova, te dodao da kako se na prelazu nalazi interventna i pogranična policija kako bi se sprovela odluka Vlade Kosova o zabrani ulaska srpskih zvaničnika. On je naveo da je policija obavezna da postupi prema naredbi, odnosno da ne dozvoli ulazak Marku Đuriću na Kosovo. Policija je takođe pozvala građane da ne nasedaju na dezinformacije u vezi njihovog angažovanja na severu.

​Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli ranije je poručio da niko nema dozvolu za ulazak na Kosovo, ni Marko Đurić, ni Aleksandar Vulin.

"Ko god uđe na Kosovo ilegalno, biće uhapšen", naveo je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak u Briselu, nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, međutim, poručio: "Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici".

"Ajd da vidim šta ćete da uradite o tom pitanju", dodao je Vučić.

Portparolka EU nadležna za Balkan Maja Kocijančič u ponedeljak je, povodom dešavanja na Kosovu, podsetila strane da se moraju pridržavati sporazuma o posetama zvaničnika koji već postoji.

"Neslaganja u vezi sa ovim sporazumom trebala bi se rešavati putem dijaloga, a ne bilo kakvom eskalacijom", upozorila je Kocijančič.​Ona je naglasila da su obe strane potvrdile posvećenost dijalogu prilikom susreta predsednika Kosova i Srbije Briselu prošlog petka, te poručila da se, stoga, sva pitanja od obostranog interesa trebaju rešiti u okviru dijaloga i u duhu kontinuirane normalizacije odnosa.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš