Najviše korupcije na Kosovu, a najmanje u Hrvatskoj

Iako je Kosovo ostvarilo napredak u odnosu na prošlu godinu, i dalje je na vrhu ljestvice korupcije u regij

Najviše korupcije na Kosovu, a najmanje u Hrvatskoj

Transparency International upozorio je u godišnjem izvještaju da su masovna korupcija i socijalna nejednakost glavni uzroci jačanja populističkih političara i pokreta širom svijeta, te upozorava da se zlokoban krug pošasti mora prekinuti što prije.

Istraživanje te organizacije je pokazalo da su prošlu godinu širom svijeta obilježila sistemska korupcija i socijalna nejednakost koje su, osnažujući jedna drugu, vodile do rasprostranjenog nezadovoljstva građana političkim establishmentom, te osiguravanja plodnog tla za rast populističkih političara.

Prema indeksu korupcije za 2016. godinu, 69 posto država, od ukupno 176 njih obuhvaćenih istraživanjem, nalazi se ispod indeksa 50, na ljestvici od 0 (visoko korumpirane) do 100 (države bez korupcije).

Na Zapadnom Balkanu najmanje korumpirana je Hrvatska, a najviše Kosovo.

Hrvatska je plasirana na 55. mjestu, potom je Crna Gora na 64., slijede Srbija na 72. mjestu, Bosna i Hercegovina (83) Makedonija (90), te Kosovo na 95. mjestu.

Većina je država u odnosu na prošlu godinu pala na ljestvici, jer je Hrvatska bila na 50. mjestu, Makedonija na 66., Crna Gora na 61., Srbija na 71., a Bosna i Hercegovina na 76. mjestu. Jedino je Kosovo ostvarilo napredak, jer je prošle godine bilo na 103. mjestu.

Danska i Novi Zeland na vrhu

Korupcija i nejednakost hrane jedna drugu, upozorava Transparency International, stvarajući zlokobni krug između korupcije i nejednake distribucije moći u društvima, te nepravedne distribucije bogatstva.

Navode i kako su tzv. Panamski dokumenti pokazali da je "i dalje vrlo lako bogatima i moćnima da eksploatiraju neprozirnost globalnog financijskog sustava da bi se još više obogatili na štetu javnog dobra".

Indeks korupcije su značajno pogoršani u Mađarskoj i Turskoj, državama u kojim je zabilježen rast autokratskih lidera, dok se, s druge strane, u Argentini u kojoj je svrgnuta populistička vlada, situacija počela popravljati, ukazuje Transparency International.

Najmanje korupcije ima u Danskoj i na Novom Zelandu. Obje države imaju indeks korupcije 90. Prate ih Finska i Švedska, dok je najgore plasirana Somalija na 176. mjestu s indeksom 10.

Iako nema države koja je u potpunosti lišena korupcije, države koje su najčistije od korupcije imaju otvorene vlade, slobodu medija, visok stupanj građanskih sloboda i nezavisne pravosudne sustave.

Desetu godinu uzastopno Somalija je najkorumpiranija država na svijetu po indeksu percepcije korupcije, a slijede je Južni Sudan, Sjeverna Koreja i Sirija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš