Nacrt zakona o kovid-19 na milost i nemilost kosovskih poslanika

Očekuje se da će Skupština Kosova u petak raspravljati o novom Nacrtu zakona o pandemiji kovid-19, koji je predložila grupa od šest poslanika na čelu sa predsednicom parlamenta Vjosom Osmani, prenosi Ljajmi.

Nacrt zakona o kovid-19 na milost i nemilost kosovskih poslanika

U Nacrtu zakona, koji je pripremljen i sadrži samo osam članova, navodi se da "zakon ima za cilj da stvori potrebni pravni okvir da se vlasti bore i spreče pandemiju".

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Hajrula Čeku, koji je jedan od zagovornika predloga zakona, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je za Kosovo veoma važno da ima zakon koji će omogućiti sve odluke i ograničenja koja bi mogla da donese vlada u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, kao osnovu na koju se može osloniti.

"Mi ispunjavamo našu obavezu, kao institucija, kao skupština i drugo - nudimo pomoć vladi kao što smo to učinili dva puta ranije i ne vidim razuman i logičan razlog za neusvajanje i blokiranje usvajanja zakona", poručio je Čeku.

Prema njegovim rečima, usvajanje zakona u ovoj situaciji nije politička bitka, već je bitka za javno zdravlje i zadatak koji je Skupština Kosova preuzela nakon presude Ustavnog suda o merama prethodne vlade.

Mikrobiolog Ljulj Raka je, povodom suočavanja sa pandemijom kovid-19, ali i drugim epidemijama koje se mogu pojaviti u budućnosti, rekao za Radio Slobodna Evropa da Kosovu treba zakonska osnova, kako bi se pojačao epidemiološki nadzor, mere prevencije i kontrole, testiranja, obuke i zdravstvene zaštite.

"Tokom proteklih meseci se videlo, od odluke Ustavnog suda o karantinu, ali i tokom svakodnevnog rada na terenu, da je često bilo problema u sprovođenju preventivnih mera i mera inspekcijskog nadzora od strane inspektorata, bilo da je to opštinska ili inspekcija Ministarstva zdravlja. Sve to moglo bi se rešiti ovim zakonom čime bi rad na terenu bio olakšan", ocenio je Raka.

Na Kosovu je trenutno situacija sa pandemijom kovid-19 regulisana Zakonom o sprečavanju i kontroli zaraznih bolesti. Kazne u slučaju nepoštovanja odluka takođe se temelje na tom zakonu.

Međutim, Zakon o prevenciji i borbi protiv zaraznih bolesti nije predvideo pandemiju poput kovid-19, pa su zbog toga neki članovi Skupštine Kosova, ali i pravnici, zatražili usvajanje novog zakona, koji bi bio pogodniji za okolnosti koje je stvorila pandemija koronavirusa.

Takođe, u jednom od člana postojećeg zakona navodi se da su "za administrativne sanitarne prekršaje predviđene kazne koje izriču organi Sanitarnog inspektorata Kosova, a fizičko lice se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 2.000 evra, a pravno lice od 3.000 do 8.000 evra". 

Tako visoke iznose pravnici smatraju neprikladnim za okolnosti na Kosovu i to je, prema njihovom mišljenju, takođe jedan od razloga zašto bi Kosovo trebalo da ima novi zakon.

Ustavni sud je, sa druge strane, u svojoj odluci od 31. marta presudio da odluka Vlade Kosova od 23. marta 2020. o ograničavanju slobodnog kretanja građana nije u skladu sa Ustavom Kosova i odlučio da je proglasi nevažećom.

Vlada Kosova je odlučila da zabrani slobodno kretanje građana i vozila od 17 do 6 časova.

Sud je utvrdio da se "ograničenje osnovnih prava i sloboda može izvršiti samo zakonom donetim u Skupštini Kosova".

"Ta presuda nas obvezuje, kao poslanike, da donesemo zakon, jer je Ustavni sud to tražio i mi jednostavno ispunjavamo svoju obavezu kao institucija, kao skupština", istakao je Čeku.

Direktor Instituta za pravo Ehat Miftaraj rekao je za Radio Slobodna Evropa da su i bivša vlada Aljbina Kurtija i sadašnja vlada Avdulaha Hotija, neophodne mere za rešavanje ove pandemije donosile administrativnim aktima, koje je u najmanje dva slučaja Ustavni sud smatrao neustavnim.

Miftaraj je naglasio da Ustav Kosova jasno kaže da ograničenje ljudskih prava i sloboda na Kosovu u slučajevima poput ove pandemije može da donese samo Skupština Kosova, usvajanjem određenog zakona o kovid-19, a nikako preko odluka vlade ili Ministarstva zdravlja, kako su dve vlade postupale tokom ove godine.

"Država ili vlada koja daje prioritet interesima naroda ne bi dozvolila da se usvajanje takvog zakona odlaže više od šest meseci. Donošenje zakona bi uveliko olakšalo rad institucija za sprovođenje zakona da izvršavaju svoja ovlašćenja i nadležnosti, poslalo bi poruku građanima da je pandemija stvarnost i da je potrebna građanska i društvena mobilizacija da bi se prevazišao taj izazov", objasnio je Miftaraj.

Mišljenja je i da taj zakon treba da se bavi oblastima ne samo zdravstva, već i pravde, privrede ili svih drugih sfera koje su pogođene pandemijom koronavirusa.

Vlada ne podržava inicijativu poslanika

Vlada Kosova nije odobrila zakonsku inicijativu Skupštine Kosova za sprečavanje i borbu protiv pandemije koronavirusa.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani nazvala je "sramotnim" vladino neodobravanje Nacrta zakona za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Zamenik kosovskog premijera Driton Seljmanaj istakao je 9. jula da vlada procenjuje da će pitanja koja se nameravaju obuhvatiti ovom zakonodavnom inicijativom biti u Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku nakon pandemije kovid-19, koji će uskoro finalizirati Ministarstvo finansija, a nakon što ga odobri vlada biće upućen Skupštini Kosova na razmatranje.

Čeku je rekao da nije podnet ni prigovor na predmetni zakon, kao da ni u prethodnim slučajevima Vlada Kosova nije pružila nijedan utemeljen ili logičan argument.

"Zbog toga verujem da je blokada bila politički inspirisana pogrešnim motivima i osuđujem ovu odluku vlade, ali nacrt će biti na sednici. Važno je glasati o tome, iako je ovo došlo veoma kasno i to već košta javno zdravlje", ocenio je Čeku.

Inače, u članu 4, tački 4.3 Nacrta zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije kovid-19 na teritoriji Kosova, prema tački 4.2.2 navodi se da će operativne odluke biti odluke koje donosi ministar zdravlja ili resorno ministarstvo svakodnevno i da će biti usmerene na sprovođenje ciljeva najavljene okvirne odluke.

Takođe se navodi da operativne odluke moraju, pored ispunjavanja zakonskih administrativnih uslova, sadržati i detaljan opis preduzetih mera i aktivnosti, teritorije i kategorije lica na koje se primenjuju mere i aktivnosti preduzete u okviru okvirne odluke.

Nacrt zakona takođe pominje precizne definicije ograničenja sloboda i ljudskih prava.

"U slučajevima ograničenja imovinskih prava treba uzeti u obzir detalje takvog ograničenja i utvrđivanje da konkretne mere i aktivnosti usmerene protiv imovinskih prava imaju privremeni karakter", navodi se u Nacrtu zakona.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je u julu javno pozvao članove Skupštine Kosova da glasaju o Zakonu protiv kovid-19, rekavši da je poslednji trenutak da se deluje u najboljem interesu građana.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš