"Nacrt platforme biće prosleđen svim političkim subjektima"

Pregovarački tim Kosova juče je završio Nacrt platforme za dijalog sa Srbijom, koji je danas predstavljen predsedniku, premijeru i predsedniku Skupštine Kosova nakon čega će uslediti skupštinsko usvajanje. Nacrt platforme za dijalog sa Srbijom ne uključuje korekciju granica, kazao je kopredsedavajući prištinskog tima za dijalog Špend Ahmeti.

"Nacrt platforme biće prosleđen svim političkim subjektima"

Pored predstavljanja platforme za dijalog, tema današnjeg sastanka predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika Skupštine Kadrija Veseljija bila je i taksa od sto odsto, koja je novembra prošle godine uvedena na proizvode iz Srbije i BiH. Prethodno je zamenik premijera i šef delegacije za pregovore sa Srbijom Fatmir Ljimaj koji rekao da je platforma za dijalog u duhu Ustava Kosova i međunarodnog suda pravde.

"Kroz ovu platformu nastojimo da predstavimo jedinstven glas Kosova, koji će biti odraz vizije i zvanične pozicije Kosova u razgovorima sa Srbijom", kazao je Ljimaj.

Kopredsedavajući prištinskog tima za dijalog Špend Ahmeti izjavio je da očekuje da će Nacrt platforme o dijlalogu u petak biti dostavljen Parlamentu.

"Dali smo završne komentare koje su imali. Nacrt platforme će biti prosleđen svim političkim subjektima i očekujem da će sutra biti usvojen od strane državne delegacije. Nakon toga ovaj Nacrt platforme će biti prosleđen Skupštini na usvajanje", rekao je on.

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da je važno kako će Nacrt platforme za dijalog prihvatiti Srbija, sa kojom Priština i treba da razgovara.

"Pretpostavljam da ova platforma neće naići na prijem i prihvatanje sadržine. EU će malo više, diplomatski biti neutralna, kao da se neće mešati direktno, već na neki alegorijski način i slično", rekao je Smaka.

Politikolog Stefan Filipović kaže da ne treba pridavati veliki značaj Nacrtu platforme za dijalog koju je pripremio prištinski tim.

"Ta platforma je važna samo za Prištinu i za širi politički korpus na Kosovu i uključivanje svih relevantnih političkih subjekata... Ona je bitna za demokratizaciju transparentnosti i otvorenosti procesa dijaloga, a može biti i dobar pokazatelj građanima kako treba pristupiti čitavom briselskom procesu", ocenjuje Filipović.

Inače, Skupština Kosova je 15. decembra prošle godine usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kada je i formiran novi prištinski tim za dijalog. Toj sednici pored poslnika Srpske liste nisu prisustvovali ni poslanici DSK i Samoopredeljenja, kojima će po rečima Ljimaja, tekst Nacrta platforme takođe biti poslat.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš