Nacionalno veće umesto ZSO?

Premijer Kosova Aljbin Kurti izričito je protiv formiranja Zajednice srpskih opština, to je ponovio i pred predsednikom Srbije Aleksanrom Vučićem u Briselu, napominjući da je Zajednica „protiv Kosova, a nije ni za Srbe“ i predložio da umesto zajednice bude formirano „Nacionalno veće Srba“. Politički analitičari iz Prištine i Beograda različito tumače ovaj predlog.

Nacionalno veće umesto ZSO?

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu ističe da je Kurtijev predlog o zameni Zajednice srpskih opština Nacionalnim većem u stvari ucena, jer je srpski predsednik ponovio da neće priznati nezavisnost Kosova.

„Zapravo to je ucena da podseti Vučića da je položaj Albanaca i Bošnjaka u Srbiji umanjen u odnosu na položaj Srba na Kosovu. Pošto je Vučić rekao da nikad neće priznati Kosovo, Kurti je uzvratio u smislu ok, mi možemo da idemo nazad kada su u pitanju prava koja smo dali Srbima na Kosovu, zapravo to može da se shvati kao jedna vrsta ucene u nekoj blažoj formi“, kaže Nedžmedin Spahiu.

Spahiu je mišljenja da će Zajednica na kraju biti formirana, ali je neizvesno kakva će njena ovlašćenja biti i veruje da će upravo ZSO biti cena za priznanje Kosova od strane Srbije.

Politički analitičar iz Beograda Marko Savković smatra da je predlog kosovske delegacije potreba da se promeni dinamika dijaloga i da se kaže „sada ćemo stvari raditi nešto drugačije“.

 „Da li je to sada u interesu daljeg toka dijaloga nisam siguran, ali ako postoji potreba, ako postoji podrška, ako je dat mandat od građana, onda se tu nema šta mnogo pregovoriti, jedino možemo da ocenimo da li nam deluje da je nekakav sporazum, kakav god, blizu ili daleko. Ovako kako to izgleda proći će još dosta vremena dok se ne nađe neka tema, neka sredina između dve strane“, ukazuje Marko Savković, izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Savković ocenjuje da je pred evropskim posrednicima trenutno težak zadatak da pronađu okvir za naredni sastanak u julu i teme od zajedničkog interesa.

Izvor: (rtk 2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš