Na prelazima obavezni lična karta ili izvod sa slikom

Nekoliko građana koji su koristili prelaze između Srbije i Kosova svedoče da nije omogućen prelazak licima koja su tokom prelaska posedovala samo pasoše izdate od strane Policijskih uprava (PU) gradova u Srbiji.

Na prelazima obavezni lična karta ili izvod sa slikom

Jedan od sagovornika koji je hteo da ostane anoniman je rekao da maloletnoj osobi koja je posedovala samo pasoš izdat od strane PU u Nišu nije omogućeno da pređe prelaz Merdare.

Prema njegovim rečima, policijski službenik mu je rekao „da nije moguće preći granicu samo sa pasošem koji je izdala bilo koja PU u Srbiji, već se za to isključivo koristi lična karta i izvod sa fotografijom“.

Na pitanje koje je RTK2 uputila Policiji Kosova da li je tačna informacija da je pojedinim licima koji poseduju pasoše izdate od strane PU u Srbiji nije omogućen ulazak na Kosovo, dobili smo sledeći odgovor:

,,Kada se radi o slobodi kretanja/prelasku preko granice između Republike Kosovo i Repiblike Srbije, to je regulisano Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, na koji možete da se pozovete kao službeni odgovor“, navodi se u mejlu Policije.

Inače u Sporazumu iz 2011. se navodi:

1. Stanovnici svake strane treba da budu u mogućnosti da slobodno putuju u okviru ili preko teritorije druge strane.

2. Svaka strana će primenjivati, čim to bude bilo operativno izvodlјivo, sistem ličnih karata za putovanja stanovnika druge strane preko granice/administrativne linije.

3. Svaka strana može primenjivati sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim 'ulaznim/izlaznim' dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlјu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš