Na Kosovu sudija, u Srbiji osuđenik

Sumnjiva prošlost novoizabranog sudije Ustavnog suda Kosova iz srpske zajednice Radomira Labana naterala je predsednika Kosova Hašima Tačija da zatraži dodatnu proveru. Laban, koji je u Srbiji kažnjen sa šest godina zatvora zbog primanja mita, bio je jedan od kandidata sa najvećim brojem poena za sudiju Ustavnog suda Kosova

Na Kosovu sudija, u Srbiji osuđenik

Pravni stručnjaci kažu da je u ovom slučaju zakazao ceo sistem, ali da grešku može da ispravi predsednik. Izbor Labana podržala je i Srpska lista, koja je Labana ocenila sa kandidatom koji ima "visoke moralne kvalitete i integritet".

Predsednik Kosova Hašim Tači za sada neće imenovati Radomira Labana za sudiju Ustavnog suda "zbog pokrenutih sumnji u (njegovu) prošlost", potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ureda predsedništva. Predsednik će zatražiti dodatnu proveru njegove prošlosti.

"Predsednik Kosova neće ga imenovati dok nadležni bezbednosni i pravosudni organi ne sprovedu potpunu proveru", kaže se u odgovoru.

Skupština Kosova izabrala je Radomira Labana za sudiju Ustavnog suda 18. maja, na predlog posebne komisije koja je bila zadužena za razmatranje kandidata.

Labana inače traže pravosudni organi Srbije za izdržavanje šestogodišnje kazne jer je osuđen kao deo takozvane "carinske mafije", grupe osumnjičenih za dela primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje isprava.

Laban je u bekstvu od pravde praktično od 2011. godine. Njegovo ime na srpskoj poternici je još od 2012. godine, dok je na Interpolovoj poternici od 2014, proizlazi iz pojašnjenja koje za Radio Slobodna Evropa iznosi portparol Osnovnog suda u Kraljevu, Aco Milojević nakon što je izvršio uvid u spise Labanovog slučaja:

"Presudom posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu od 29. januara 2011. godine, koja je preinačena presudom Apelacionog suda od 4. juna 2011. godine, Radomir Laban je oglašen krivim zbog krivičnog dela primanja mita u produženom trajanju. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od šest godina. U tu kaznu mu se uračunava vreme koje je proveo u pritvoru od 28. novembra 2006. godine do 3. aprila 2009. godine."

Milojević dodaje da se Laban septembra 2012. godine, kada mu je dostavljen poziv da se "neizostavno javi na izdržavanje kazne", na poziv nije odazvao.

"Tada dobijamo obaveštenje od policije da su došli do saznanja da je Laban napustio porodicu i da se nalazi na području Kosova u mestu Skivjane, opština Đakovica. Ovaj Sud odmah po tom saznanju izdaje naredbu za raspisivanje poternice 6. februara 2013. godine", navodi Milojević, uz napomenu da je Laban rođen u Đakovici 1972. godine.

Od tada Sud u Kraljevu od policijske uprave traži redovno dostavljanje izveštaja o tome kakve se mere preduzimaju radi pronalaženja osuđenog. Iz policije je dobijeno obaveštenje da se Laban nalazi na području Kosova i da je "njegov povratak u Kraljevo neizvesan".

"Tada Sud upućuje naredbu da radnici policije u Kosovskoj Mitrovici sprovedu osuđenog u kazneno popravni zavod. Štab Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za Autnomnu pokrajinu Kosovo i Metohija obaveštava ovaj Sud da se ubuduće sva sudska spisa, za lica koja imaju prebivališta na području Kosova i Metohije, prosleđuju Ministarstvu pravde Srbije. Tada Sud, nakon prikupljanja neophodne dokumentacije kod Ministarstva pravde i državne uprave inicira da se za osuđenim Labanom raspiše međunarodna poternica. 3. februara 2014. godine Ministarstvo pravde i državne uprave obaveštava sud da je Interpolu Beograd dalo saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za Radomirom Labanom", precizira Milojević.

Sud u Kraljevu je, navodi sagovornik RSE, obratio i EULEX-u u Prištini sa molbom da Laban bude sproveden do graničnog prelaza i predat policiji.

"Međutim, nikakav odgovor mi od EULEX-a nismo dobili. Imamo potvrdu da je EULEX primio našu molbu. Takođe, nakon toga, mi upućujemo zamolnicu preko Ministarstva pravde za kancelariju Specijalnog predstavnika EU u Prištini, sa molbom da isti preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti i liše slobode osuđenog Labana kako bi isti bio preuzet od strane pripadnika policije Republike Srbije sa ciljem izvršenja kazne zatvora", navodi Milojević.

Milojević zaključuje da je po rasporedu Laban trebalo da stupi na izdržavanje kazne još 22. oktobra 2012. godine u Kazneno popravni zavod (KPZ) Niš.

"Tako da će i sada, ukoliko bude izručen, biti sproveden tamo na izdržavanje kazne", kaže Milojević.

Članovi takozvane "carinske mafije" terete se da su planski planirali i dogovarali se o nezakonitom uvozu i carinjenju korišćenih motornih vozila, te su korišćenjem falsifikovane dokumentacije umanjivali carinsku osnovicu, odnosno omogućavali da se uvezu vozila čiji uvoz nije dozvoljen.

Misija EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je Osnovni sud u Kraljevu putem pisma tražio pomoć od ove misije kako bi se sprovela konačna presuda. Međutim, EULEX nema ovlašćenja da procesuira takve zahteve pod aktuelnim mandatom.

"Ta činjenica je već bila prenesena u pismu Osnovnom sudu", dodaje se.

A izbor Radomira Labana za sudiju Ustavnog suda Kosova podržala je i Srpska lista. Poslanik Slavko Simić je uoči glasanja rekao da Laban ima "veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom u oblasti javnog i ustavnog prava".

"Kandidat koji ima visoke moralne kvalitete i integritet. To je kandidat koji je imao gotovo najveći broj glasova na raspisanom konkursu, dakle to je g. Radomir Laban", kazao je Simić, pozivajuće sve poslanike da podrže predlog da se Laban izabere za sudiju Ustavnog suda.

Poslanik Srpske liste Igor Simić, zadužen za izjave medijima, u četvrtak nije želeo da komentariše zašto je ova lista podržala nekog ko je begunac od vlasti Srbije.

Posebnu komisiju čiji je mandat bio da razmotri kandidate inače, pored predstavnika parlamentarnih grupa i predsednika Skupštine, čine i predsednik Sudskog saveta Kosova, narodni advokat, predstavnik Ustavnog suda. Postavlja se pitanje kako je Laban uspeo da stigne do Skupštine ukoliko je imao sumnjivu prošlost?

Kosovski advokat Arianit Koci kaže da je ceo sistem zakazao, ali je sreća da se ova greška može popraviti preko Ureda predsednika Kosova. Koci pre svega ističe da Laban nije delovao u dobroj veri kada je dostavio relevantnu dokumentaciju.

"On uopšte nije prijavio da je kažnjen u Srbiji. Dostavio je dokumentaciju sa Kosova, zemlje koja inače ne komunicira službeno po ovim pitanjima sa Srbijom", naglašava Koci.

Ustavni sud Kosova čini devet sudija i, na osnovu Ustava i Zakona o Ustavnom sudu, to treba da budu istaknuti pravnici najvišeg moralnog karaktera, sa najmanje 10 godina profesionalnog radnog iskustva i odlične profesionalne reputacije.

Inače, nakon izbora u Skupštini, predsednik zemlje imenuje sudije u roku od dve nedelje.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš