Na izborima koje će raspisati Srbija glasaće se i na Kosovu?

oš uvek zvanično nije saopšten tačan datum održavanja vanrednih parlamentarnih, a po svemu sudeći i lokalnih izbora u Srbiji. Mediji licitiraju da će to biti 24. april, a premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da takve tvrdnje nisu nerealne. Izvesno je da će se za srpski parlament glasati i na Kosovu, ali će se o načinu organizovanja ovih izbora Vlada Kosova dati konačni stav.

Na izborima koje će raspisati Srbija glasaće se i na Kosovu?

Predhodni vanredni parlamentarni izbori u Srbiji održani su 16. marta 2014. godine, tada se za skupštinski saziv glasalo i na teritoriji Kosova, a to će verovatno biti slučaj i ove godine. Zvaničnici u Prištini ocenjuju normalnim da građani sa dvojnim državljanstvom glasaju van teritorije neke zemlje, bilo to putem pošte, ili na biračkim mestima.

,,U svim normalnim državama se glasa putem pošte. Verujem da će ta mogućnost i u ovom slučaju biti ponuđena. Da li će imati otvorenih biračkim mesta na Kosovu ili ne, verujem da je još uvek rano pričati o tome. Mi o tome trebamo da govorimo u institucijama, i sa CIK-om. Ranije su uz podršku OEBS-a otvarana biračka mesta, da li će opet biti tako, videćemo. Mislim da bi to bilo dobro za normalizaciju odnosa Srbije i Beograda da svima onima koji imaju dvojno državljanstvo da im se omogući da glasaju putem pošte“, rekao je za RTK2 Bajram Gecaj, zamenik ministra lokalne samouprave na Kosovu.

Iz Centralne izborne komisije Kosova nisu imali nikakav komentar na najave oko izbora koji bi trebalo da budu raspisani u Srbiji, rekavši da ova institucija nema nikakve ingerencije kada su u pitanju ti izbori. Sa druge strane, OEBS, koji je pružio podršku srpskim izborima na Kosovu 2012 i 2014-te godine odgovorio je putem elektronske pošte da:

,,OEBS nije dobio nikakav zahtev da na Kosovu asistira u procesu parlamentarnih izbora Srbije 2016. godine. Ako akteri ocene da je to potrebno, OEBS ċe biti spreman da pruži svoje usluge da ovaj proces bude omoguċen na Kosovu po uslovima koje akteri odrede. Do sada, nije bilo razgovora oko uloge OEBS-a u vezi sa ovim pitanjem”, navodi ova organizacija.

Do 2012. godine, lokalni izbori koje je raspisivala Srbija održavali su se i na delu teritorije Kosova. U Zvečanu i Zubinom Potoku su maja 2013. godine održani lokalni izbori, ali ih tadašnja Vlada Srbije nije priznala. Skupštinama opština Leposavić i Kosovska Mitrovica tada još uvek nije istekao mandat. Deo građana na severu Kosova je potpisao peticiju za organizovanje lokalnih izbora koju će predati predsednici skupštine, premijeru i predsedniku Srbije.

,,Nadam se da su nam šanse pola-pola, mada, imajući u vidu da je ova vlast želi u Evopsku uniju, pretpostavljam da bez obzira na htenje, i na svoju političku dobit kada bi raspisala izbore, lično mislim da neće imati hrabrosti da raspiše lokalne izbore za Srbe na Kosovu. Naše je da se borimo, ako ne bude htela ova vlast, možda neka naredna hoće da ih raspiše”, rekao je za RTK2 Marko Jakšić iz Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije nerealno da vanredni izbori budu 24. aprila i dodao da izborna kampanja neće biti duže od 10 dana. Prema zakonu o izboru narodnih poslanika od dana raspisivanja do dana održavanja parlamentarnih izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš