MZP: Pomoć nevećinskim zajednicama prema mogućnostima

Iz Ministarstva za zajednice i povratak demantuju navode pojedinih poslanika iz nevećinskih zajednica na Kosovu, da je Ministarstvo za zajednice i povratak nefunkcionalno od kako je Srpska lista u ostavci i tvrdnje da to ministarstvo nije radilo u korist ostalih zajednica.

MZP: Pomoć nevećinskim zajednicama prema mogućnostima

Kako ističu optužbe na njihov račun su neosnovane i da su zlonamerne i podvlače da činjenice govore u prilog tome da MZP ne deli nevećinske zajednice na Srbe, Bošnjake, Aškalije, Rome, Egipćane, Crnogorce i Turke, već svima pomaže podjednako u okviru svojih mogućnosti.

"Ministarstvo za zajednice i povratak je institucija koja radi pre svega sa običnim narodom, narodom kome je potrebna pomoć, kako kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje tako i pomoć u prehrambenim paketima i sličnom vidu pomoći i upravo zbog toga na sve nevećinske narode na Kosovu i MZP i ministar u ostavci Dalibor Jevtić gledaju na isti način i ne dele ih na Srbe, Aškalije, Rome, Egipćane, Bošnjake, Crnogorce, već se na osnovu mandata pomaže svima onoliko koliko to mogućnosti dozvoljavaju. Voleli bi da svakom kome je potrebna pomoć izađemo u susret ali ono što je činjenica je da je Ministarstvo za zajednice i povratak u 2018. godini za Rome, Egipćane i Aškalije sa svojim Međunarodnim parterima Kancelarijom EU na Kosovu i IOM-om realizovalo izgradnju 37 kuća, a za izgradnju još 5 je potpisana dokumetacija i čeka se početak izgradnje i ovih kuća. Svi korisnici kuća su dobili i grantove za pokretanje malog biznisa kao i kompletno pokućstvo. Uzimajući u obzir da je u 2018. godini izgradjena 101 kuća, od toga 42 za Aškalije, Rome i Egipćane, a ostalih 59 za Srbe, Crnogorce i Bošnjake, dovoljno govori o tome na koji način, kako i kome pomažemo. Stambeno zbrinjavaje 42 porodice je argument koji je nepobitan da pomažemo apsolutno svima. Sem izgradnje kuća Romima, Aškalijama i Egipćanima smo pomogli i u ogrevnom drvetu i građevinskom materijalu.

Navodimo još i to da je netačan podatak koji je jedan od poslanika iz egipćanske zajednice, g. Veton Beriša (PLE – Liberalno egipćanske stranke), gostujući u emisiji „Interaktiv“ na KTV-u, kako MZP u ovoj godini raspolaže bužetom od 9 miliona evra, već je to 6 miliona (budžet u okviru kapitalnih projekata). Ova činjenica govori o tome da neki od onih koji nas optužuju to rade zbog svojih ličnih interesa, a ne zbog brige za svoj narod. Mi im ne zameramo na tome već ćemo im na neistinite tvrdnje odgovoriti tako što ćemo i dalje umesto njih brinuti o svim manjinskim zajednicama na Kosovu. Kada je u pitanju rad MZP-a u 2018. godini, ističemo još i da je realizacija budžeta MZP-a u 2018. godini bila 98,16 % a svi planirani projekti su uspešno završeni što dovoljno govori o tome da li MZP obavlja svoj mandat i svoju misiju uspešno.

Pogrešan je pristup tražiti da jedno ministarstvo u Vladi brine o svim aspektima života nevećinskih zajednica na Kosovu. To je van mandata samog Ministarstva za zajednice i povratak, ali sa druge strane i daje alibi drugim institucijama da ne rade svoj deo posla kada su nevećinske zajednice na Kosovu u pitanju. Ako govorimo o saradnji sa političkim predstavnicima nevećinskih naroda u Skupštini Kosova, mi sa njima imamo onu saradnju koja je u okviru mandata samog ministarstva. Na jednoj od sednica Komisije za interese i prava zajednica, kada ministar Jevtić još uvek nije bio u ostavci, vrlo je jasno ukazano na to da pojedini poslanici ne mogu u ime građana da zahtevaju status njihovih zahteva, jer to zalazi i u oblast zaštite ličnih podataka samih gradjana. I kada god smo naveli informacije o onome koliko MZP pomaže nevećinske zajednice na Kosovu, sa druge strane nismo čuli odgovore na te činjenice, već samo političke stavove i interese pojedinaca. Jedno su politički stavovi, a drugo istina kada je reč o poslednjim napadima na MZP i ministra u ostavci", navodi se u saopštenju MZP-a.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš