Mustafa: Statut ZSO po povratku Srba u institucije

“Već nekoliko meseci imamo problem sa učešćem srpskih ministara na sednicama Vlade, međutim, ne možemo da delimo poslove na albanske i srpske, jer smo svi deo iste Vlade i trebalo bi da radimo u interesu svih građana”, rekao je u emisiji “Razgovor” premijer Kosova Isa Mustafa.

Mustafa: Statut ZSO po povratku Srba u institucije

Komentarišući smenu Ljubomira Marića, Mustafa je istakao da je imao primedbe na njegove izjave koje se kosile sa stavovima vlade.

”Marić je nekoliko puta javno istupao protiv Vlade”, rekao je Mustafa, dodajući da za takvog ministra nema mesta u Vladi Kosova.

Premijer je ubeđen da je Zakon o Trepči dobar, jer je njime predviđeno da rudarsko-metaluruški kombinat postane akcionarsko društvo, a njegovi radnici suvlasnici, što je jedinstven slučaj na Kosovu. Zbog toge nema razloga da ovaj zakon ne prihvate i Srbi na severu, smatra Mustafa.

Statut Zajednice srpskih opština ne možemo da napišemo bez Srba koji bi zbog toga trebalo da se vrate u institucije, ističe kosovski premijer.

”Rešenje ne sme da bude jednostrano, zato očekujem da se (Branimir) Stojanović i (Dalibor) Jevtić uskoro vrate u institucije,” izražava očekivanje Isa Mustafa.

Najvažniji deo briselskog procesa je, prema njegovom mišljenju, primena sporazuma, jer je puno dogovora koji su ili delimično ili uopšte  nisu  sprovedeni.

“Postigli smo dobar sporazum o telekomunikacijama, ali smo puno zakasnili, jer je dogovor potpisan još avgusta prošle godine, a još 14 meseci smo čekali na sporazum o njegovom sprovođenju,”, rekao je on.

“Početkom naredne godine trebalo bi da rešimo pitanje pravosuđa na severu, kada će glavni most koji povezuje Severnu i Južnu Mitrovicu biti otvoren za vozila i pešake, naveo je predsednik Vlade.

Mustafa kaže da zid u Severnoj Mitrovici nije po projektu i on ne bi smeo da dovede u pitanje otvaranje mosta i zahteva od EU da preuzme odgovornost za rešenje pitanja zida.

Briselski proces nije u dovoljnoj meri transparentan , nisu iskorišćene sve mogućnosti komunikacije sa javnošću, što doprinosi utisku da se dogovori prećutkuju.  

Pitanje kidnapovanih i nestalih otvoreno je u Briselu i ubuduće bi trebalo da se razgovara o tome, ali i o vazdušnom, želežničkom i drumskom saobraćaju, kako bi se povezao prostor zapadnog Balkana.

Politika nestabilnosti loše utiče na povratak, ali razgovori u Briselu mogu doprineti rešavanju ovog pitanja. Preduzećemo sve neophodne korake kako bi svi oni koji žele mogli da se vrate u svoju zemlju i na svoju imovinu, koju niko nema pravo da prisvaja, ističe Isa Mustafa.

Kosovo neće dobiti viznu liberalizaciju, uveren je Mustafa,  ukoliko do januara naredne godine Skupština ne usvoji Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Sledeće godine će u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji biti organizovani izbori, što će uticati da se EU ne bavi Kosovom, tvrdi premijer.

Predsednik Vlade je u intervjuu za RTK2 kao u najveće uspehe godine na izmaku uvrstio privredni rast i razvoj, kao i stupanje na snagu SSP-a. Uspehom u 2016. smatra i prijem Kosova u FIFU i UEFU i olimpijsko zlato, a neuspehom viznu liberalizaciju, koja pokazuje da se Kosovo naredne godine mora posvetiti rešavanju unutrašnjih političkih problema.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš