Mustafa: Srpske optužnice stvaraju tenzije i konflikte

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da kosovska vlada čini sve na oslobađanju Ramuša Haradinaja, te optužio Srbiju da ovakvim politički motivisanim optužnicama destabilizuje region.

Mustafa: Srpske optužnice stvaraju tenzije i konflikte

Premijer Kosova Isa Mustafa izrazio je zabrinutost zbog kako je rekao politički motivisanog hapšenja, te pružio uveravanja da njegova vlada čini sve da se Haradinaj vrati na Kosovo. 

“Vlada smatra da su hapšenja građana Kosova na osnovu optužnica Srbije nezakonita, nepravedna i predstavljaju jasnu nameru za stvaranje političkih tenzija i konflikata, i narušavanje procesa u regionu”, rekao je Mustafa na vanrednoj sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o hapšenju predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj. 

Prema rečima premijera, vlada je angažovala sve svoje kapacitete za oslobađanje Haradinaja i njegovo vraćanje na Kosovo. Mustafa je kazao da je Francuskoj preneto da su ovakva hapšenja nezakonita, te da je Srbija izgubila jurisdikciju nad Kosovom još 1999.  

Kosovski premijer je izrazio uverenje da će Francuska brzo doneti odluku da se Haradinaj vrati na Kosovo i da sličnih slučajeva više ne bude.

Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj je rekao da je u stalnom kontaktu sa francuskim vlastima, kako bi im se objasnilo da je hapšenje Haradinaja nezakonito, a da je srpska optužnica politički motivisana. Hodžaj je optužio Srbiju da nastavlja sa politikom Miloševića prema Kosovu.

Kosovski ministar spoljnih poslova je rekao da je zvaničnom Parizu uputio hitan zahtev za odlazak u Francusku kako bi izbliza pratio dešavanja u vezi sa hapšenjem Haradinaja.  

Ministarka pravde Durata Hodža je ocenila da hapšenje Ramuša Haradinaja predstavlja kršenje ljudskih prava. Predstavljajući izveštaj o tome šta je ministarstvo pravde Kosova uradilo do sada, ona je poslanicima prenela da je francuskom ministarstvu pravosuđa poslato više zahteva za oslobađanje Haradinaja. 

Kako je rekla, dostavljeni su primeri ranijih slučajeva oslobađanja zvaničnika Kosova, koji su bili uhapšeni na sličan način, pošto su se našli na Interpolovim poternicama a prema optužnicama Srbije.

Prema rečima Hodže, Kosovo je od Interpola zatražilo da sa poternica izbriše zvaničnike Kosova koji su kako je rekla optuženi iz političkih razloga. 

Članovi vlade su ove izveštaje podneli na sednici skupštine, na kojoj se očekuje usvajanje zajedničke deklaracije kojom će biti zatraženo oslobađanje predsednika Alijanse i nekadašnjeg premijera Kosova, Ramuša Haradinaja. 

U uvodim izlaganjima šefovi poslaničkih klubova stranaka vladajuće koalicije i opozicije zatražili su hitno oslobađanje Ramuša Haradinaja, ističući da optužnica Srbije nema zakonsku osnovu. 

Vladi Kosova su preneli da je neophodno da preduzme sve mere kako bi se Haradinaj što pre vratio na Kosovo.

Poslanici su pozvali Srbiju da odustane od politike neprijateljstva prema Kosovu, i da povuče sve političke optužnice. Kao neprihvatljivo je ocenjeno da se Haradinaj tereti za ista dela za koja ga je sud u Hagu oslobodio. Rečeno je da je Kosovo nezavisno i da ovakve optužnice nemaju pravnu osnovu.

Osvrćući se na kritike protiv Francuske koje se ovih dana na Kosovu čuju zbog hapšenja Haradinaja prema srpskoj poternici, poručeno je da će Kosovo nastaviti da neguje prijateljske veze sa svim zapadnim partnerima. 

Pojedini poslanici su zatražili da se razmotri nastavak dijaloga sa Srbijom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš