Mustafa sazvao sastanke LDK 6. januara, neposredno pre sastanka Tačija i Kurtija

Lider LDK, Isa Mustafa, sazvao je sastanak predsedništva i parlamentarne grupe LDK za ponedeljak, 6. januar, javlja Gazeta Express, pozivajući se na saopštenje LDK.

Mustafa sazvao sastanke LDK 6. januara, neposredno pre sastanka Tačija i Kurtija

Dva sastanka predsedništva i parlamentarne grupe LDK dogodiće se pre sastanka kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Samoopredeljenja (LVV), Aljbina Kurtija, zakazanog za 15h istog dana.

Sastanak Tačija i Kurtija deo je ustavne procedure za uspostavljanje vlade i očekuje se da će na ovom konsultativnom sastanku Kurti preuzeti ulogu mandatara buduće kosovske vlade.

Datum ovog sastanka određen je tek nakon što je Kurti čak tri puta odbio poziv kosovskog predsednika za konsultativni sastanak, tvrdeći da je zauzet. Sastanak je na kraju zakazan tek nakon što je Kurti predložio datum i vreme sastanka, ali njegovo uporno odbijanje Tačijevih poziva, kritička javnost je protumačila kao kupovinu vremena, budući da će od trenutka preuzimanja mandata, Kurti imati svega 15 dana da obezbedi skupštinsku većinu za formiranje vlade, za šta mu je potrebna podrška LDK.

Jedan od uslova za koaliciju od strane LDK je obećanje podrške LVV za izbor predsednika iz redova LDK u trenutku kada Tačiju 2021. istekne mandat, što LVV odbija da prihvati.

U slučaju izostanka koalicionog dogovora, LDK je najavila da će podržati manjinsku vladu LVV, što je mogućnost koju zvaničnici LVV takođe odbijaju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš