Mustafa pozvao EU da utiče na rušenje zida na Ibru

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio je da je zid u Severnoj Mitrovici najbolji signal Evropskoj uniji da je potrebno da se preispita dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Mustafa pozvao EU da utiče na rušenje zida na Ibru

Mustafa je u intervjuu za Radio slobodna Evropa pozvao Evropsku uniju da utiče na Srbe da sruše zid i dodao da zbog tog zida sve teme koje se tiču evropskih integracija Kosova ostaju u senci.

"Moj stav i stav vlade je da je taj zid ilegalan i nezakonit. Izgrađen je bez dozvole. Nikada nije bio deo projekta rekonstrukcije mosta na Ibru ili regulisanja trga", kazao je Mustafa i dodao da će se prema gradnji tog zida ophoditi shodno zakonu.

Mustafa  je istakao da je neophodno da se promeni format dijaloga i sagleda šta može da se uradi kako Kosovo ne bi zaostalo na putu evrointegracija.

"Mislim da o ovome treba ozbiljno da razgovaramo, uzimajući u obzir i poslednja dešavanja. Treba da se sagleda kada možemo da vodimo dijalog, koja su to pitanja koja konačno trebaju da se okončaju u dijalogu Srbije i Kosova. Pitanje paralelnih struktura Srbije na Kosovu, okupirana imovina i njeno ilegalno korišćenje – to treba da se reši. Srpske strukture moraju da napuste teritoriju Kosova", rekao je Mustafa.

Govoreći o pozivnom broju Mustafa je rekao da je Kosovo dobilo međunarodni pozivni broj koji dobija država, a ne geografsko područje.

"Međunarodni broj ne može da dobije nijedna opština, nijedna pokrajina, nijedan geografski region ili dr. Ono što su Srbi i Srbija morali da urade jeste da se obezbedi pokriće za javnost kako oni sada ne priznaju suverenitet i nezavisnost Kosova”.

Premijer Kosova je takođe ocenio da Kosovo rizikuje viznu liberalizaciju ukoliko se ne ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom tokom decembra.

Mustafa je potvrdio da je na sastanku sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem u Skadru razgovarao i o ovoj temi i da su dve strane konstatovale da su komisije uradile dobar posao.

Crna Gora je, dodao je Mustafa, izrazila volju da pomogne koliko može po ovom pitanju.

Mustafa je naveo da nekoliko poslanika iz vladajućih partija, zajedno sa opozicijom, ima pogrešan stav u vezi označivanja granice sa Crnom Gorom.

Premijer je dodao da se sa predsednikom Kosova i kosovske Skupštine razgovara kako rešiti ovo pitanje i da preostaje da se razgovara sa poslanicima vladajućih stranaka i opozicije, kako bi se pronašao zajednički jezik radi ratifikacije Sporazuma, kao jednog od poslednjih uslova za liberalizaciju viza Kosovu.

"Moramo biti svesni toga da ukoliko to ne uradimo sada, do kraja godine, eventualno početkom sledeće, izgubićemo korak i zaostaćemo u ovom procesu. Dužni smo da građanima Kosova, naročito mladima, stvorimo uslove i da oni imaju ovu slobodu kretanja kao što je to slučaj sa ostalima. Takođe smo dužni prema državi da odredimo međunarodne granice Kosova sa Crnom Gorom, jer je to pitanje suvereniteta", kazao je u intervjuu za RSE Isa Mustafa.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš